Festival Vltava žije nabídne atraktivní program včetně animační show do vodní stěny

27. červen 2013

Hladina Vltavy ožije nevšední podívanou. Lasery, promítání do vodní stěny nebo vzdušnou akrobacii přinese obyvatelům i návštěvníkům Českých Budějovic audiovizuální festival Vltava žije. Ten se uskuteční v pátek od 15 hodin na náplavce pod Dlouhým mostem.

Festival ‚Vltava žije‘ se v Českých Budějovicích koná už podruhé. Loni ho navštívilo několik tisíc lidí. I tento ročník nese speciální motto provázející festival už od loňského roku, říká Lenka Střítecká, jednatelka pořádající agentury.

„Místy, kde protéká, zní melodie, na jihu každý ví: Vltava žije. To je motto, kterým jsme vloni odstartovali premiérový ročník audiovizuálního festivalu na vodě. Pro letošní ročník jsme vybrali jako téma živly – a to jsme v době, kdy jsme ho vybírali, neměli ani tušení o tom, že téma a název festivalu v den, kdy jsme vyvěsili billboardy, stane skutečně aktuálním,“ naráží Střítecká na povodně, které jižní Čechy postihly.

Program je podle ní připraven tak, aby se v něm našly jak ty nejmenší, tak i starší děti a dospělí. Celodenní program je připraven v prostorách náplavky, organizátoři připravili spoustu her, aktivit a atrakcí.

„V rámci ukázek Integrovaného záchranného systému se budou moct návštěvníci podívat, jak funguje při povodních, jakou práci odvádí a jak taková práce při povodních vypadá.“

Součástí festivalu je také 1. výročí založení Evropského regionu Dunaj - Vltava. Jde o společenství sedmi regionů ze třech sousedních zemí - České republiky, Rakouska a Spolkové republiky Německo, říká hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

„Vloni jsme na konci června podepisovali dohodu v Linci o vzniku tohoto regionu. V letošním roce je vedoucím regionem Jihočeský kraj a my jsme pojali myšlenku, že by bylo dobré oslavit první narozeniny a předvést lidem, že region také odvádí nějakou práci. Proto jsme se spojili s organizátory festivalu Vltava žije, ale chceme oslavu výročí vzhledem k povodním pojmout nejen jako oslavu euroregionu, ale jako oslavu člověka, který v něm žije a bojuje s živly, které tu jsou, a člověk je zvládá.“

Unikátní představení

Lidé uslyší vystoupení skupin Prague Conspiracy, Wohnout a také netradiční koncert v podání Jihočeské komorní filharmonie a sólisty Bohouše Josefa. Absolutním vrcholem večera bude audiovizuální show Živly, přiblížil Rudolf Střítecký, jednatel pořádající agentury.

„Můžeme se těšit na poměrně unikátní animační show do vodní stěny, show dobrovolných hasičů s jejich lafetami, které stříkají až do výšky 70 metrů. K vidění bude i vzdušná akrobacie na speciální konstrukci ve výšce 20 metrů nad hladinou Vltavy, ale také česká premiéra show letců nad vodou nebo ohňová show, která přejde až do finálního velkého ohňostroje.“

Organizátoři připravili show tak, aby si ji návštěvníci mohli užít z jakéhokoliv místa na náplavce pod Dlouhým mostem. Audiovizuální show mohou diváci zhlédnout také 6. července na Hluboké, 27. července v Týně nad Vltavou a 23. srpna v Lipně nad Vltavou.

autoři: tej , kbch
Spustit audio