Festival ve Varech ocení amerického oscarového herce Tima Robbinse, přijede i člen Monty Pythonů

19. červen 2018 11:15

Americký oscarový herec Tim Robbins přijede jako host na letošní karlovarský filmový festival. Tim Robbins se asi nejvýrazněji zapsal rolí na doživotí odsouzeného bankéře Andyho ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank.

Dva doživotní tresty za každou zastřelenou oběť - to je rozsudek, který s nevěřícným pohledem poslouchá nevinný Andy v podání Tima Robbinse. Jeho příběh za zdmi žaláře známý jako film Vykoupení z věznice Shawshank hodnotí dlouhodobě filmové databáze jako nejlepší film všech dob.

Karlovarský festival představil soutěžní snímky. Nechybí Olmo Omerzu nebo Adam Sedlák

45. MFF Karlovy Vary

Deset světových premiér připravil pro letošní 53. ročník karlovarský filmový festival. Na přehlídce se v hlavní soutěži objeví snímek jednoho z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie, rumunského režiséra Radu Judeho. Tuzemskou filmovou produkci zastupuje v hlavní soutěži Olmo Omerzu s road movie „Všechno bude“ a režisér Adam Sedlák s filmem Domestik.

Na Československé filmové databázi má snímek hodnocení 95 procent. A to film podle novely Stephena Kinga natočili bezmála před čtvrt stoletím. Uznání pro Tima Robbinse od filmových odborníků přišlo v roce 2004.

Oscara dostal za vedlejší roli ve filmu Tajemná řeka v režii Clinta Eastwooda. I jemu tehdy adresoval Tim Robbins slova díků a obdivu: „Clinte Eastwoode, jsi skvělý režisér.“

Na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary dostane Tim Robbins Křišťálový globus za přínos světové kinematografii a uvede své dva autorské filmy. Karlovarskému publiku se představí také jako hudebník na speciálním koncertě. A příští sobotu osobně uvede v Letním kině snímek Vykoupení z věznice Shawshank.

Film Terryho Gilliama

Do Karlových Varů přijede rovněž člen legendárních Monthy Pytonů, režisér Terry Gilliam. Měl by tam osobně představit svůj nový film Muž, který zabil Dona Quijota. Ten měl premiéru v Cannes.

Film vznikal mnoho let a provázela ho spousta komplikací. Původně měl jednu z hlavních rolí hrát Johnny Depp. Natáčení ale museli před 18 lety už po šesti dnech přerušit. Terry Gilliam film nakonec dokončil a výsledek chtěl ukázat i v Karlových Varech.

Budoucnost snímku je ale nejistá. Server The Playlist před pár dny informoval o tom, že pařížský odvolací soud rozhodl, že práva na film patří bývalému producentovi Paulu Brancovi. Ten v prohlášení uvedl, že bude chtít kompenzace od Gilliama i třeba filmového festivalu v Cannes. Jakékoliv další projekce jsou tedy v ohrožení.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio