Federální shromáždění vyslyšelo v roce 1989 demonstranty. Vyšetří se události 17. listopadu?

Jedním z hlavních požadavků demonstrantů v listopadu 1989 bylo skutečné vyšetření brutálního zásahu proti lidem na Národní třídě. Generální prokurátor sice oznámil šetření, ale šlo jen o formální věc. To se změnilo 29. listopadu.

29. listopadu 1989 v Československu stále vládli komunisté, ale bylo po generální stávce a do země se začali vracet někteří emigranti, například písničkář Jaroslav Hutka.

Delegáti v tehdejším komunistické obdobě parlamentu alespoň v něčem vyslyšeli demonstranty a Občanské fórum. Zásah na Národní třídě ze 17. listopadu označili za nepřiměřený a vyjádřili nad ním politování. Zároveň vytvořili komisi, která měla nad vyšetřováním zákroku pořádkových jednotek v Praze dohlížet.

Sedm poslanců se zdrželo hlasování o vytvoření parlamentní komise, která měla kontrolovat práci vyšetřující generální prokuratury. Zřízení komise tedy odhlasovala valná většina přítomných zákonodárců.

V komisi zasedlo devět poslanců a také členové městského výboru Socialistického svazu mládeže Jiří Solil, Jan Bubeník, Roman Kříž a Václav Bartuška z Koordinačního stávkového výboru studentů.

Jednání poslanců bylo bouřlivé. „Chci v této souvislosti rozhodně odmítnout různé spekulace a fámy, že armáda měla být připravována k zásahu proti demonstracím, že se jich zúčastnila nebo že byla uvedena do stavu bojové pohotovosti,“ prohlásil ministr František Václavík.

autor: jas
Spustit audio