Fatální omyl, nebo úmysl? Americké letouny před 70 lety rozbombardovaly Prahu

25. březen 2015

V únoru a březnu roku 1945 zažila Praha dva nejtěžší letecké nálety ve své historii. Stovky lidí zemřely, pobořené byly Vinohrady, Karlovo náměstí a další čtvrti včetně průmyslových objektů. Byly spojenecké nálety úmysl, nebo omyl?

Lidé v Praze za války na nálety nebyli zvyklí. Když se tedy ozvalo houkání sirén, většina lidí byla přesvědčena, že jde o planý poplach. Pak však přišel 14. únor 1945.

Šlo o omyl, chybu navigace nebo snad svou roli sehrál vliv špatného počasí, jak tvrdí některé historické materiály? „To všechno je pravda,“ shrnuje historik Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu. „Okolností však bylo ještě o něco víc…“

Fatální omyl amerických pilotů

„Americký svaz – přes 460 bombardovacích letounů – letěl z Velké Británie nad Drážďany. Toho dne nad západní Evropou nepanovalo nijak příznivé počasí a první chyba se stala už nad nizozemským pobřežím. Tam se část svazu kvůli protiletadlové palbě a silnému větru odchýlila od původní trasy a dál pokračovala vychýleným směrem,“ popisuje historik.

Tím však nebyl souhře špatných okolností konec. „Kdesi nad Porúřím hlavnímu letovodovi vysadil palubní radiolokátor, který mu umožňoval orientaci bez vnější viditelnosti. Svaz letěl skoro až k Plzni, kterou si spletli se Saskou Kamenicí…“


Bombardování během války nezažila pouze Praha, ale i další města. Kralupám nad Vltavou, které byly poničeny 22. března 1945, se dokonce přezdívá „české Drážďany“. „Americká armáda je srovnala téměř se zemí,“ upozorňuje historik.

Z domnělé Saské Kamenice americké letouny zamířily směrem, kterým by se za jiných okolností měly dostat na Drážďany – tedy směrem k Praze. „Když se před nimi roztrhla oblačnost, uviděli před sebou vojáci město. To bylo skoro stejně velké jako Drážďany, s podobně orientovaným vodním tokem i železničními tratěmi.“

Následky omylu amerických pilotů byly fatální. První shozené pumy mířily na smíchovské nádraží, ty další na Nové Město a Vinohrady.

Přes 700 lidí během náletu zemřelo

Jiří Rajlich v tomto případě americké piloty rozhodně neomlouvá. „Viděli před sebou město, které bylo válkou očividně netknuté, na rozdíl od už rozbombardovaných Drážďan,“ upozorňuje. „Pochybnosti o tom, zda se nacházejí tam, kde mají, mělo hned několik navigátorů. Hlavní velitel je však velice stroze odbyl – a neštěstí bylo hotovo.“

Jiří Rajlich

Během náletu zemřelo 701 lidí, 1184 bylo zraněno. A v neděli 25. března 1945 krátce před polednem se protektorátní Praha stala cílem náletu amerických bombardérů podruhé. Cílem náletu spojeneckých bombardérů byla i letiště v Letňanech a Kbelích, kde měla německá Luftwaffe desítky letadel. Jen v Kbelích tenkrát zemřelo 117 lidí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

Emauzský klášter po náletu
autor: als
Spustit audio