Fantómové Pardubic - manželský pár se šídlem v ruce

31. březen 2009
Pod kůži

V centru Pardubic v poslední době přibylo případů propíchaných pneumatik u aut. Není výjimkou, že lidé nacházejí takto poničené gumy u svých vozů téměř pravidelně. Zajímavé na celé věci je odhalení viníků - desítky, možná stovky pneumatik zřejmě ničil starší manželský pár z Pardubic. Policisté je přistihli při činu s podomácku vyrobeným šídlem v ruce, pár přesto při výslechu všechno popřel a tvrdí, že je nevinný.

Klasické ráno - vstanete, nasnídáte se, jdete k autu a chcete odjet do práce. Mnoha lidem v Pardubicích ale tento každodenní rituál v posledních měsících narušovali vandalové, kteří pravidelně, systematicky a ve stejných lokalitách propichovali pneumatiky u aut. Nejprve tomu nikdo nepřikládal větší význam, když ale zničených gum stále přibývalo, začala se problémem zabývat radnice prvního městského obvodu i policie. Jan Hlaváček nacházel v rozmezí zhruba tří měsíců propíchnuté pneumatiky u svého auta téměř každý týden. Na policii to hlásil jedenáctkrát.

Podle pardubické policie má propichování pneumatik v centru města na svědomí starší manželský pár. Manželé Štěpánkovi z pardubických Polabin. Jsme před jejich domem a vyrážíme se zeptat přímo jich. "Jsou tam dva divní lidé. Stále tady chodí, moc se nebaví, pozdravíte je, a nic," uvedl soused manželského páru.

Manželé Štěpánkovi s námi mluvit nechtěli a rychle odjeli výtahem. Povídali jsme si ale s Janem Hlaváčkem, který měl pneumatiky u svého auta propíchnuté jedenáctkrát. "Poprvé jsme zaznamenali tato poškození někdy v září loňského roku. Stáli jsme za rohem a předpokládali jsme, že nám to propichují nájemníci z vedlejšího domu, protože parkoviště nebo příjezdová cesta k jejich dvoru je součástí jejich domu. Takže jsme si mysliteli, že pro nějaký truc může někoho napadnout takové poškozování," uvedl Jan Hlaváček.

Na základě těchto zkušeností přestal na tomto místě parkovat a našel si státní před jeho domem. Ale ani tam neměl klid, protože i tak měl znovu propíchané pneumatiky téměř každý týden. "První píchání jsme nehlásili, protože jsme si mysleli, že manželka mohla kolo někde prorazit, což není nic neobvyklého. Ale když už se to začalo opakovat několikrát za sebou, tak jsme to potom hlásili," doplnil Jan Hlaváček, který se domníval, že na něho má někdo zlost. "Podnikám a mám tady ještě firemní vůz. Tak jsem si myslel, že má někdo zlost kvůli tomu, že tady parkujeme dvěma auty," vysvětlil.

Jenomže propichování pneumatik u jeho vozu se neustále opakovalo, a to vždy v noci z pátku na sobotu. Se svou ženou proto usoudili, že důvody ničení jeho majetku budou jiné, protože nebyl jediný, kdo k podobné újmě přišel. Jan Hlaváček spočítal škody na propíchaných pneumatikách zhruba na 15 tisíc korun. Je ale jedním z mnoha. Celkově několikaměsíční řádění vandalů, údajně pětapadesátiletých manželů Štěpánkových, zřejmě přišlo všechny poškozené na stovky tisíc.

Kriminalisté je chytili za ruku, vinu ale popírají

Propíchané pneumatiky u aut nejsou v Pardubicích dílem náhodných vandalů, ale staršího manželského páru. Potvrzují to také tamní kriminalisté. Manželé Štěpánkovi údajně ničili gumy pravidelně z pátku na sobotu, na stejných trasách v centru města a podomácku vyrobeným šídlem. Jejich odhalení ale trvalo několik měsíců a přidělalo řadu vrásek jak policii, tak radnici.

Případy propíchnutých pneumatik se v Pardubicích začaly množit před několika měsíci. Nejdřív o nich mluvili pouze obyvatelé centra města, kterých se to týkalo. Později stížnosti začaly přibývat i na radnici, jak potvrzuje starostka Pardubic 1 Hana Tomanová. "První informaci jsem dostala 28. října, což byla zrovna oslava na náměstí Legií. Tam mě zastavili asi tři lidé, kteří mi oznámili, že mají píchlé pneumatiky," uvedla starostka.

K závěru, že se zřejmě nejedná je o náhodné vandaly, pak došli všichni poměrně brzy. "Když už vás zastaví lidé a říkají, že mají pneumatiky propíchlé potřetí, počtvrté, popáté a někteří dokonce, jak jsem byla informovaná, až devětkrát, desetkrát, tak to už je k zamyšlení. A už jsme se začali scházet s panem ředitelem Kvašem z městské policie, s Policií České republiky. Ale ono odchytnout ty lidi asi nebylo tak jednoduché," doplnila starostka.

Přímo při činu chytla policie starší manželský pár. "Oba manželé si vyslechli podezření z trestného činu poškozování cizí věci. Žena si navíc, protože při zatýkání napadla jednoho z našich kriminalistů, vyslechla obvinění z trestného činu útoku na veřejného činitele," uvedla mluvčí pardubických policistů Markéta Janovská.

I přesto, že má policie k dispozici záběry z bezpečnostních kamer, podezřelí při výslechu všechno popřeli. Otázkou navíc zůstává, jestli mají na svědomí všechny případy propíchnutých pneumatik v centru města. "Nemůžeme s určitostí říct, že trestnou činnost tato dvojice páchala ve všech případech," vysvětlila mluvčí.

Odhalení pravděpodobných viníků a především jejich věk nad 50 let všechny zainteresované dost překvapil. Údivu se neubránila ani starostka Hana Tomanová. "Nikdy by mě nenapadlo, že to budou dva manželé, kteří se vyžívají nebo mstí někomu tímto způsobem. Je to neuvěřitelné," řekla. Vyšetřování celého případu pokračuje. Policie nadále vyslýchá jak hlavní podezřelé, tak samozřejmě i případné svědky a desítky poškozených.

Pravidelné poškozování auta pojišťovny zřejmě nepojistí

Zdánlivě malichernosti, ale v praxi situace, která vám může narušit program na několik dní. To jsou propíchnuté pneumatiky nebo například ulomená zrcátka u auta. Navíc to není úplně levná záležitost, obzvlášť pokud najdete propíchnutou gumu u svého vozu v průběhu několika měsíců třeba desetkrát, jako se to stávalo obyvatelům centra Pardubic. Bránit se proti takovým vandalům asi moc nejde, můžeme se alespoň pojistit?

Michal Šimon z České asociace pojišťoven uvedl, že právě havarijní pojištění je od toho, aby chránilo naše vozidlo. "Zde je ovšem zvážit několik aspektů. Výši škody, která nám vznikne. Pokud škoda bude nižší, tak je potřeba mít na paměti to, že každý, kdo má sjednané havarijní pojištění, tak se podílí nějakou spoluúčastí, což je v České republice v rozmezí částky dva až pět tisíc korun. A tato částka je odečítána od vzniklé škody," řekl Michal Šimon.

V pardubickém případě by ovšem poškození měli zřejmě smůlu, protože podle Michala Šimona je princip pojištění postaven na nahodilosti události. Pokud by ale k podobné k události docházelo opakovaně a pravidelně, nešlo by už podle českého práva takovou věc pojistit. "Určitě by po takové pojistce poptávka byla, ale není žádný pojistný produkt, který by umožňoval takovéto události pokrýt," doplnil.

Většina pojištěných podobné případy pojišťovnám vůbec nehlásí právě z toho důvodu, že výše škody je často do sjednané spoluúčasti. "Pokud je vyšší, tak je potřeba mít na paměti ten fakt, že dochází k přestupňování bonusu, kdy by pojišťovna vyplatila nějakou nižší částku, ale došlo by k navýšení pojistného, což by byl efekt ve většině případů nulový," dodal Michal Šimon.

Jaká byla letos zima z pohledu silničářů. A kolik je stála? Nalaďte si ve středu 1. dubna Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: has , vij , DVO
Spustit audio

Více z pořadu