Falešný projev Baracka Obamy? Nové programy dokážou politikům vložit do úst cokoliv

Falešné zprávy můžou mít až děsivě realistickou tvář. Zapomeňte na fotomontáže. Rozvoj umělé inteligence umožňuje vytvořit třeba falešný projev politika a vložit mu do úst věty, které nikdy neřekl. Co nevidět by mohly být podobné nahrávky skoro k nerozeznání od originálu.

„Stačí nám libovolná audio nahrávka a vytvoříme věrohodné video,” prohlásil nedávno jeden z vědců z Washingtonské univerzity. Jeho tým dokázal neuvěřitelné - vymodeloval tvář Baracka Obamy, která dokáže slovo od slova simulovat pohyb tváře při jakémkoli sdělení a je takřka k nerozeznání od skutečného Obamy.

To vše pomocí strojového učení na základě mnoha hodin Obamových projevů. Výzkum finančně podpořily firmy Samsung, Google, Facebook a Intel, které si od technologie slibují, že by třeba mohla opravovat videohovory při špatném internetovém spojení.

Ale dala by se využít i jinak, zvlášť pokud by se doplnila o výsledky nových softwarů na úpravu a simulaci mluvené řeči.

Kanadský program Lyrebird zní téměř jako člověk

Možná už jste také slyšeli hlas současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který říká, že není robot. Vytvořil ji kanadský program Lyrebird, který ilustruje své možnosti umělými výroky Trumpa, Obamy nebo Hillary Clintonové.

Není to úplně dokonalé, zvuk stále zní trochu strojově, ale tato technologie je stále ve vývoji. Podobných programů navíc vzniká víc.

Zaplaví nás falešné nahrávky?

Tvůrci softwaru Voco ze společnosti Adobe například pracují na editoru, kterému přezdívají Photoshop na audio. Cílem je nahrazovat a přidávat slova v nahrávkách řeči pouhým zadáním výrazu do textového editoru. O zbytek by se měl postarat software.

Takové programy by lidem v rozhlasu nebo televizi mohly v lecčems ulehčit práci. Nebo je o ni také připravit. Využití jistě najdou ve filmovém nebo herním průmyslu i jinde.

Jejich odvrácenou stránkou může být šíření falešných videí i zvuků těžko rozeznatelných od originálu. Tvůrci softwaru Lyrebird ostatně upozorňují, že audionahrávky jsou v současnosti považovány u soudu jako důkaz. Jejich technologie prý ale ukazuje, jak jednoduše je lze zmanipulovat.

„Když víte, jak něco vytvořit, zároveň víte, jak vyvinout metody, které takto editovaná videa rozpoznají," řekla v rozhovoru pro britskou televizi BBC profesorka Ira Kemelmacher-Shlizermanová, která se podílela na tvorbě zmíněného falešného projevu Baracka Obamy.

A tvůrci zmíněných programů ujišťují, že na takových mechanismech už pracují. Problém je, že řada lidí se na internetu nechá už dnes napálit i daleko nevěrohodnějšími falešnými zprávami.

autoři: als , sed
Spustit audio