Facebook jako zdroj nestačí, říká gymnazista. Jeho aplikace Newskit chce bojovat proti fake news

14. prosinec 2019

Pro mladou generaci je dnes běžné využívat jako hlavní informační kanál sociální sítě. Mladí ale často nerozlišují, z jakého zdroje informace pocházejí, a tak od sebe nemusí rozeznat fakta a fake news. Matyáš Boháček, student prvního ročníku gymnázia, se to rozhodl změnit a vytvořil aplikaci Newskit určenou především jeho vrstevníkům. Najdou v ní zprávy o aktuálním dění z důvěryhodných zdrojů – vše na jednom místě.

„Měl jsem nainstalovaných několik různých aplikací z různých zdrojů, občas jsem se podíval do jedné, jindy do druhé a snažil jsem se nečerpat jen z jednoho zdroje, abych měl širší obrázek,“ popisuje Matyáš Boháček, student prvního ročníku Gymnázia Jana Keplera.

Čtěte také

Facebook nestačí

K tomu, aby vytvořil aplikaci Newskit ho přivedly studie, podle nichž jen velmi malé množství mladistvých vyhledává informace z více než jednoho zdroje. Například agentura Median ve spolupráci s organizací Člověk v tísni v průzkumu z roku 2017 zjistily, že hlavním zdrojem informací jsou pro teenagery sociální sítě.

„Proto jsem si udělal svůj vlastní průzkum, který jsem rozeslal kamarádům a spolužákům. Závěry byly alarmující, protože jen asi čtvrtina z dotázaných přebírala zprávy z víc než jen jednoho zdroje,“ říká Matyáš a dodává, že navíc šlo často o zdroje pochybné kvality. Někteří uvedli dokonce pouze Facebook.

Důvěryhodná média uvádějí zdroj a umí se omluvit

Matyáš se proto rozhodl, že vyvine aplikaci, ve které by především jeho vrstevníci našli přehledně a na jednom místě zprávy z online deníků, webů a serverů, které jsou podle něj důvěryhodné. Za ty považuje Matyáš takové, které neuvádějí záměrně nepravdivé nebo manipulující informace, a pokud své čtenáře uvedou v omyl, tak se veřejně omluví.

V aplikaci uživatelé najdoui zprávy o aktuálním dění z důvěryhodných zdrojů - všechno na jednom místě.

„Prezentují názory všech zúčastněných stran, uvádí své zdroje a nemají vazby na žádné politické subjekty,“ přibližuje další charakteristiky, podle nichž zdroje pro svoji aplikaci vybírá.

Zprávy na míru

Čtěte také

Aplikace se uživatele při prvním otevření zeptá, jestli má nějaké preference. Pokud ne, vybere první zdroje čistě náhodně.

„Pak ale čím víc čtete nějaký konkrétní zdroj, aplikace si ho zapamatuje jako váš oblíbený a časem vám bude do upozornění navrhovat zprávy z kanálů, které máte raději,“ popisuje Matyáš Boháček s tím, že zároveň stále umožňuje sledovat i ty ostatní, aby měl uživatel k dispozici stále široké portfolio informací.

Řekni mi, co čteš…

Aplikace Newskit Matyáše Boháčka

Navíc aplikace Newskit umožňuje uživateli pomocí funkce Statistiky sledovat, jakým způsobem čte zprávy. Data jsou uchovávaná pouze na konkrétním zařízení a aplikace je nikam neodesílá. Současně dokáže rozeznat, že čerpáte příliš často z jednoho zdroje a navrhne vám možnosti, jak to změnit.

Do budoucna by navíc Newskit měl uměl nabízet uživatelům takzvaná seskupená témata. „V aplikaci bude algoritmus, který je schopný porovnat, jestli dva články pojednávají o stejné události, a pokud ano, seskupí je k sobě,“ ukazuje student.

U článku z vašeho oblíbeného zdroje se díky tomu objeví nabídka dalších zdrojů informujících o stejném tématu.

Užitečné hobby

Svoji aplikaci Matyáš vylepšuje po škole a po večerech, právě teď pracuje i na verzi pro operační systém Android. Newskit podle něj bude nadále výhradně nevýdělečnou aplikací.

U vývoje chce nadaný gymnazista v budoucnu určitě zůstat. Láká ho vytvořit například aplikaci, která by jemu a jeho spolužákům ulehčila práci ve třídě.

Aplikace Newskit Matyáše Boháčka
autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související