Facebook či Google porušovaly pravidla pro ochranu dat evropských zákazníků

27. listopad 2013
Zprávy

Americké firmy Facebook, Google nebo Microsoft masivně porušovaly pravidla pro ochranu soukromí svých evropských zákazníků. Dnes na to podle předpokladů upozorní Evropská komise. Brusel by pak mohl v reakci na to pohrozit ukončením dohody, která americkým společnostem umožňuje sběr informací o jejich evropských klientech.

„Uživatelé internetu musejí vědět, jaká data firmy sbírají a k jakým účelům je používají. Musejí znát svá práva a vědět, na koho se obrátit, pokud je někdo poruší," řekla eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

Současná dohoda umožňuje Facebooku, Googlu nebo Microsoftu volně přesouvat obrovské množství dat mezi Evropou a Amerikou.

Evropská komise ale zjistila, že firmy dostatečně nechrání soukromí svých evropských uživatelů. Data totiž ve velkém poskytovaly americkým úřadům, které je požadovaly s odůvodněním boje proti terorismu.

Tajné služby a další se tak mohly například dozvědět, co konkrétní člověk na internetu hledal, co ho zajímalo, tedy jeho internetovou stopu. Přitom v tak obrovské míře podle stávajících dohod na to Facebook, Microsoft nebo Google neměly právo.

Dohodě o přenosu dat se říká "bezpečný přístav", pokud by byla vypovězena, musely by společnosti musely úplně změnit model, na základě kterého v Evropě podnikají.

Nemohly by předávat data do Spojených států, kde mají v centrály, ale musely by v Evropě založit své vlastní pobočky a skladovat data. Jejich podnikání by se prodražilo.

Evropská komise dnes představí zprávu a je možné, že dá ultimátům USA, aby do jara příštího roku zajistily, že se pochybení nebudou opakovat. Pokud se budou opakovat, mohlo někdy na jaře dojít k vypovězení dohody.

autor: oho
Spustit audio