Fabiánovi předpovídali konec s fotbalem. Teď chce s Boleslaví do evropských pohárů

4. srpen 2013
Zprávy

Fotbalisté Mladé Boleslavi spřádají ve třetím kole Gambrinus ligy plány na první výhru. Na Městském stadionu vyzvou v 17 hodin Slovan Liberec. Na utkání se těší také Tomáš Fabián. Fotbalista, který se do nejvyšší soutěže na startu podzimní části vrátil po dvou letech. Na vině byly zdravotní problémy.

„Od malička mám problém s kyčlemi, a jelikož jsem ortodoxní levák, levá kyčel byla i tou vadou tak opotřebovaná, že jsem musel na operaci,“ poodhalil před utkáním s Libercem příčiny dlouhodobé absence Tomáš Fabián. Operační zákroky byly nevyhnutelné.

„Byla to jedna hlavní operace, kam mi daly dva šrouby, a zhruba po sedmi osmi měsících jsem musel ještě na vyndání těch šroubů, takže operace byly dvě.“

Lékaři návrat na fotbalový trávník neviděli v reálných obrysech. Hrozila skutečnost, že muž, který může v sestavě prvoligové Mladé Boleslavi nastupovat na levé straně obrany nebo zálohy, už atmosféru nejvyšší soutěže na vlastní kůži znovu neokusí. Nakonec i samotná pauza se jevila jako nekonečná.

„Bylo to dlouhé, v hlavě se mi honily různé myšlenky, doktoři mi předpovídali, že bych už ani nemusel hrát fotbal, bylo to tak padesát na padesát. Po zhruba roce a půl jsem se vrátil zpátky, šel jsem na půlroční hostování do Varnsdorfu a teď jsem zpátky. A doufám, že to všechno půjde.“

S myšlenkou spojenou s koncem fotbalové kariéry se zkrátka nechtěl smířit. Víra v uzdravení Tomáši Fabiánovi pomáhala. Ještě před operací nasbíral 31 ligových startů, radoval se ze tří vstřelených branek a z účasti na světovém šampionátu dvacetiletých. Egyptskou misi Češi tehdy zakončili v osmifinále turnaje.

Tvrdá příprava

A současnost? Po půlroční druholigové anabázi se zabydluje v základní sestavě středočeského celku. Úvodní podzimní duel proti Příbrami odehrál celý. Po remíze 1:1 chyběl následně v sestavě při porážce 1:2 na ostravských Bazalech.

„Můžu říct, že jsem stoprocentně připravený, i po tom půl roce, absolvoval jsem zimní a teď letní přípravu. Ta zimní nebyla na zmrzlých umělkách vůbec lehká, ale věřím, že už jsem udělal několik kroků k tomu, abych byl ve formě, jakou jsem měl před zraněním – a doufám, že to půjde ještě líp než před ním.“

Jednoduše řečeno - dvaadvacetiletý fotbalista by rád pomohl týmu, přes nevydařený start, k nejvyšším příčkám ligové tabulky.

„Určitě bych chtěl Boleslavi pomoct k pohárovým příčkám, ale nezáleží to jenom na mně, záleží to na celém týmu. Doufám, že se popereme o nejvyšší mety,“ říká Tomáš Fabián.

Stejně jako fanoušci středočeského celku věří, že se konečně výrazně prosadí také letní posily mužstva včetně exlibereckého Jiřího Štajnera nebo navrátilce do Gambrinus ligy Jiřího Jeslínka. Toho čeká od 17 hodin premiéra před domácím publikem.

autoři: ppe , tej
Spustit audio