Extraligové týmy se těší na baráž. Zase máme o co hrát, shodují se

26. březen 2014

Hokejové týmy Kladna, Chomutova, Mladé Boleslavi a Olomouce rozehrají baráž o účast v extralize. Ve dvanácti kolech se utkají čtyřikrát každý s každým, nejlepší dva týmy si zajistí extraligovou příslušnost pro příští sezónu. V roli černého koně do ní vstoupí hokejisté Olomouce.

„Uvidíme. Jsem přesvědčen o tom, že když budeme mít zdravé hráče, tak že se s tím popereme a že se úkolu zhostíme lépe než loni,“ připomíná trenér Petr Fiala loňskou čtvrtou příčku Olomouce. On sám favorizuje další prvoligový tým BK Mladá Boleslav.

„Ta je v mých očích favoritem baráž, protože loni jí to uteklo na poslední chvíli a letos se posilnila. Její plus je, že má odolné hráče jak fyzicky tak psychicky. Proto ji tipuju.“

0:00
/
0:00

To by ovšem znamenalo, že minimálně jeden z dvojice Chomutov Kladno by přišel o extraligovou příslušnost. Pravdou je, že právě pro Piráty a Rytíře bude baráž rozhodně psychicky náročnější než pro prvoligové týmy.

„Jedna věc je hrát baráž z první ligy, když vyhrajete, je to úspěch, a druhá věc je ji hrát z extraligy. Pro ty týmy z nejvyšší soutěže je to velký stres a nic příjemného,“ říká mladoboleslavský útočník Tomáš Nouza a moc dobře ví, o čem mluví.

Baráž už si zahrál sedmkrát a vyzkoušel si obě varianty. V neprospěch extraligových celků ale hovoří ještě jeden fakt, forma v aktuální sezóně.

„Kladno má pár vynikajících hráčů, ale jsou tam i tací, kteří mají dobrou výkonnost, ale na první ligu. Určitě se dostane do problémů. A Chomutov? Ten hrál letos ještě hůř než loni,“ vypočítává Petr Fiala.

Chomutov z posledních 30 zápasů vyhrál jediný. Už dlouho před koncem základní části bylo jasné, že Piráty baráž nemine. Ale pozor, právě to by mohla být obrovská výhoda Severočechů.

Extraligové týmy se na baráž těší

„Já si i možná myslím, že kdybychom šli do baráže kvůli poslednímu prohranému zápasu, tak že je to mnohem těžší. Teď už se na to nějaký ten pátek můžeme připravovat,“ je přesvědčen Nikola Gajovský.

No a Kladno? To na tom bylo sice co do bodů lépe než Chomutov, ale jistotu baráže mělo také už před koncem základní části.

„Já jsem víceméně natěšený, protože po dlouhé době máme zase o co hrát. Je to sice o bytí a nebytí, ale nevnímám, že se hraje o sestup,“ zůstává před startem baráže nad věcí kladenský obránce Libor Procházka.

autoři: pka , špo
Spustit audio