Extraliga se do Hradce Králové vrací po 19 letech. Fanouškům Budějovic navzdory

13. červen 2013

Už jen souhlas zastupitelů chybí k tomu, aby se do Hradce Králové po téměř dvaceti letech vrátila hokejová extraliga. O tu naopak přijdou České Budějovice. Majitelé HC Mountfield se totiž podle očekávání nedohodli se zástupci města a pivovaru Budvar.

Klíčová schůzka v Českých Budějovicích žádný obrat nepřinesla a pro stěhování soutěže do Hradce Králové už je tak potřeba jediné - souhlas hradeckých zastupitelů. A ten by příští úterý měl být pouze formalitou.

Aktuálně se tak začínají řešit podstatné provozní záležitosti - třeba to, kteří hráči budou v Hradci Králové nejvyšší hokejovou soutěž hrát.

„Je to především otázka pro trenéry a pro sportovního manažera. Pochopitelně bych některé hráče doporučil, máme v kádru takové, o kterých se domnívám, že jsou schopní hrát extraligu. A myslím, že je správné, aby někteří hokejisté od nás tu šanci dostali,“ říká manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Nejpravděpodobnější je tak varianta, že by nový tým tvořili hokejisté obou klubů, otazník visí nad složením realizačního týmu. Téměř jisté je naopak to, že na východě Čech nezůstane první liga. Na tu totiž nebudou peníze.

„Je to nereálné jak finančně, tak z technického a materiálního hlediska,“ potvrzuje Kmoníček.

Město Hradec Králové přispívá každoročně na hokej necelými 20 miliony korun, z toho přímo A týmu je určeno téměř čtrnáct. Město přitom navyšovat částku nechce, i tak by ale nový klub měl mít k dispozici rozpočet, který ho zařadí do ligového průměru.

„Budeme chtít naplnit rozpočet tak, abychom se pohybovali v lepším středu, určitě nebudeme vybočovat,“ tvrdí Aleš Kmoníček.

Teď ho čeká maraton dalších jednání, a to i třeba ohledně názvu nového účastníka hokejové extraligy nebo jeho klubových barev. Fanoušci už se ale po dlouhých 19 letech mohou začít těšit na prestižní souboje s pražskou Spartou nebo Pardubicemi.

Fanoušci Jihočechů zůstanou věrní

Na jihu Čech panuje po včerejším rozhodnutí obrovské zklamání. Fanoušci se zlobí, ti sklaní by za klub i dýchali.

„Zabili nám tady pětaosmdesátiletou tradici, co bychom tomu mohli říkat? Nikdo se nás neptal a nejvíc je mi líto těch hráčů, někteří tu hrají už kolik let. Co si jako naše radnice myslí? Že na zimáku budou hrát volejbalisti?! Nechápu to!“ zlobí se fanoušek Pavel Loukota.

V loňské sezoně navštívil téměř všechny zápasy. Doma v Českých Budějovicích, ale i na ledových plochách soupeřů.

„Je to životní styl a srdeční záležitost, dělal jsem i přesčasy v práci, v létě chodil o víkendech na odpolední směny, abych mohl v zimě na zápasy. S manželkou jsme kvůli hokeji objeli letos celou republiku. Komu teď budeme fandit?“ pokládá hypotetickou otázku Pavel Loukota, ale vzápětí si sám odpovídá.

„Svému týmu. Budeme jezdit na venkovní zápasy, už teď máme domluveno, že nás spousta pojede na první zápas na Spartu. Ale do Hradce určitě jezdit nebudeme, to v žádném případě.“

autoři: kaj , tej , PLE
Spustit audio