Exředitelka brněnské ČOI dostala pokutu, podřízenou prý nutila tajit výsledky kontroly

6. leden 2016

Bývalá ředitelka České obchodní inspekce pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová musí zaplatit pokutu 75 tisíc korun. Brněnský městský soud ji tak dnes potrestal za zneužití pravomoci. Své podřízené totiž nařídila, aby zatajila nedostatky zjištěné při kontrole a zabránila tak udělení pokuty. Rozsudek zatím není pravomocný, Neuhybelová se proti němu odvolala.

Inspektorka v únoru 2013 ve Spa Hotelu Miroslava v Lednici na Břeclavsku zjistila, že podnik nemá řádně vyvěšený ceník. Za to by mu hrozilo správní řízení a v něm pokuta.

Tehdejší ředitelka Neuhybelová jí podle rozsudku ale přikázala, aby do protokolu uvedla, že kontrola žádné nedostatky nezjistila. Neuhybelová to však popírá a tvrdí, že takový pokyn nedala.

Dodala taky, že pokud by chtěla zabránit pokutě, mohla by to udělat i bez příkazu podřízené. Kauza je podle ní výsledkem toho, že propustila jednu z kontrolorek a její kolegyně se jí za to chtěly pomstít. Proti rozsudku se proto na místě odvolala.

Soudce Libor Hanuš ale řekl, že důkazy o její vině jsou jednoznačné. „Důkazní situace byla postavena natolik, že soud nemá jakékoli důvodné pochybnosti o svých skutkových zjištěních,“ prohlásil.

Soud ji naopak zprostil z dalších dvou bodů obžaloby, podle kterých údajně zakazovala inspektorům kontrolovat konkrétní podniky.

Soudce také vyjádřil údiv nad tím, jaké poměry a vztahy v České obchodní inspekci panují. „Je nutno velmi kategoricky říci, že obžalovaná před soudem lhala. V demokratickém právním státě je naprosto nepřijatelné, aby společnost byla založena na neupřímnosti a na lži, nadto když lže před soudem, před státním orgánem, úředník, který je inspektorem ČOI,“ řekl.

Podivil se i nad praxí, že inspektoři nikdy nekontrolují podniky, kde si zřídí své dočasné zázemí. Právě tím se Neuhybelová také hájila. „Netýká se to tohoto soudu konkrétně, ale také mě to zaujalo, nicméně budu to probírat s ústředním ředitelem,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Policie stíhá další dva inspektory

V brněnské pobočce České obchodní inspekce to však není jediný případ. Protikorupční policie stíhá i další dva inspektory, kteří údajně žádali od vietnamských prodejců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat, popřípadě že do úředních spisů napíšou, že nenašli žádná pochybení.

Právě při vyšetřování těchto inspektorů detektivové odhalili i údajně nestandardní postupy Neuhybelové. Ta u České obchodní inspekce pracuje přes 20 let - v současnosti ale jen jako řadová inspektorka.

autoři: gaj , tby
Spustit audio