Exporadkyně ústeckého hejtmana brala peníze za práci pro Krajskou zdravotní, kterou zřejmě neodvedla

24. březen 2021 15:50

130 tisíc korun měsíčně brala bývalá poradkyně ústeckého hejtmana Vladislava Marschallová z hnutí ANO za to, že pro organizaci Krajská zdravotní měla pracovat jako očkovací koordinátorka. Podle zjištění Českého rozhlasu ale účetně vykazovala práci, kterou neodvedla. Ve skutečnosti totiž pracovala pro svého spolustraníka, hejtmana Jana Schillera.

Český rozhlas získal pracovní výkazy, kam si Vladislava Marschallová loni v prosinci a letos v lednu nechala zapisovat, od kolika do kolika hodin každý den pracovala pro Krajskou zdravotní. Denně uváděla, že odpracovala 10 nebo 12 hodin.

Po porovnání s dostupnými informacemi o tom, kde zrovna v tu dobu byla bylo zjištěno, že nejméně v devíti dnech účetně vykazovala práci pro Krajskou zdravotní, ale ve skutečnosti pracovala pro hejtmana.

O očkování v prosinci nepadlo ani slovo

Například loni 2. prosince byla Marschallová na jednání v severočeském Rumburku, kam dorazila místo hejtmana jako jeho poradkyně. Řešil se převod tamní nemocnice pod Ústecký kraj.

Marschalová ale tříhodinové jednání vykázala tak, že právě pracovala jako očkovací koordinátorka pro Krajskou zdravotní, a to přesto, že o očkování během jednání nepadlo ani slovo.

„My jsme řešili to, že vůbec ještě nebyly uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Řešili jsme také účetnictví a mzdy, protože všichni zaměstnanci musí mít nové pracovní smlouvy – takže takové ty provozně – technické věci. Očkování jsme řešili následně, někdy v únoru, ale určitě ne v prosinci – to beze sporu ne,“ potvrdil ředitel rumburské nemocnice Petr Malý.

O dalších podobných případech se dočtete na webu iRozhlas.cz.

Případem se zabývá i policie

Marschallová se pokusům o její kontaktování zatím vyhýbá – mobil nebrala, na dotazy zaslané v esemesce nereagovala a její právník Petr Vališ pak řekl, že ani odpovídat nebude.

Marschallová už všechny smlouvy zrušila a odstoupila i z funkce místopředsedkyně hnutí ANO v Ústeckém kraji. Hejtman Schiller ji hájí s tím, že pro Krajskou zdravotní skutečně zařizovala přípravu očkovacích center, pochybnosti v jejích pracovních výkazech ale nechtěl komentovat.

Mluvčí Krajské zdravotní Jana Mrákotová se pak omezila na vyjádření, že organizace smlouvy a výkazy právě prověřuje. Celý případ již řeší i policie.

Spustit audio

Související