Exploze rakety v Polsku: Západ vybízí ke klidu, ale chce jednat o preventivní ochraně západní hranice EU

16. listopad 2022

Raketový zásah sušičky obilí na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou zabil v úterý dva lidi a vyvolal neklid na mezinárodní scéně. Ukrajina viní Rusko, západní politici vyzývají ke klidu a varují před unáhlenými soudy. Zatím není jasné, kdo raketu ruské výroby vystřelil. Jsou obavy z eskalace konfliktu a jeho rozšíření mimo území Ukrajiny na místě? Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu.

Výbuch, který usmrtil dva lidi, nastal v úterý odpoledne v zemědělském objektu v obci Przewodów v Lublinském vojvodství.

Čtěte také

Vesnice leží jen několik kilometrů od ukrajinské hranice. Na místo přijela polská policie, vojáci i lublinský vojvoda. V noci na středu pak polské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že šlo o raketu ruské výroby. kdo ji vystřelil však blíže nespecifikovalo.

K explozi došlo v den, kdy ruská strana provedla zatím nejrozsáhlejší útok na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Energetická situace v zemi je kritická – údery poškodily 15 energetických zařízení, 7 milionů ukrajinských domácností je bez elektřiny.

Rusko a Ukrajina se obviňují navzájem

Ruské rakety zasáhly i cíle na západě země. Dopadly také na město Kovel v severozápadním cípu Ukrajiny nedaleko hranice s Polskem a Běloruskem. Ruské úřady ale  zapojení odmítají.

„Rusko neútočilo na cíle poblíž ukrajinsko-polské hranice a úlomky na místě, jejichž snímky zveřejnila média, nemají nic společného s ruskými zbraněmi,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany, které tvrzení polských médií o dopadu ruských raket odmítlo jako provokaci.

K události se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Teror se neomezuje pouze na naše hranice – ruské rakety zasáhly Polsko. Vystřelit rakety na území NATO je útok na společnou bezpečnost. Toto je velmi vážná eskalace, musíme jednat,“ uvedl ve videu.

Aktivuje NATO článek 4? 

Francie vyzvala k maximální opatrnosti ohledně původu rakety, protože mnoho zemí v regionu má stejný typ zbraní. Americký prezident Joe Biden později dokonce řekl, že je nepravděpodobné, že raketa byla odpálena z Ruska. „Vzhledem k trajektorii je nepravděpodobné, že by byla vypálena z Ruska, ale uvidíme,“ prohlásil.

Čtěte také

Jako pravděpodobnou tuto variantu označuje také bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý: „Předběžné informace ukazují na to, že se pravděpodobně nejednalo o cílený útok ruské rakety nebo ruského agresora vůči Ukrajině, ale o nešťastnou náhodu.

„Co je ale nebezpečné, že útoky Ruska raketovými prostředky různého typu na území Ukrajiny jsou velmi intenzivní a může se stát i do budoucna, že se něco podobného bude opakovat. Proto se musí přijmout – a NATO to podle mě také provede – nějaká radikálnější řešení pro ochranu spojenců v této části Aliance,“ uvažuje Šedivý.

Varšava ve středu podle polského prezidenta pravděpodobně aktivuje článek 4 Severoatlantické smlouvy. Ten uvádí, že „smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.“ 

Ve středu se v Bruselu sejdou také velvyslanci členských zemí NATO.

Hosty Jana Pokorného jsou:

  • Jan Šilhan, zahraniční zpravodaj ČT
  • Viktor Daněk, zpravodaj ČRo v Bruselu;
  • Martin Dorazín, zpravodaj ČRo na Ukrajině;
  • Pavel Žáček, poslanec a předseda sněmovního výboru pro bezpečnost (ODS);
  • Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR;
  • Milan Slezák, zahraniční analytik a komentátor ČRo.
autoři: Jan Pokorný , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související