Experti se po osmi letech vrátí k česko-vatikánské smlouvě

8. červen 2010

Dnes se poprvé sejde nově ustavená komise pro česko-vatikánskou smlouvu. Experti by měli prozkoumat text dohody, která je už osm let připravená, ale zatím ji neschválil Parlament.

Podle šéfa komise, náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka je smlouva jakýmsi katalogem bilaterálních vztahů a úkolů, které mezi Českem a Vatikánem stojí. Česko je v Evropě společně s Nizozemskem poslední, které tuto smlouvu nemá.

„Nizozemsko sice smlouvu má, ale asi sto let ji neratifikovalo. Situace v Nizozemsku je ale radikálně odlišná, protože římskokatolická církev je v této zemi minoritní,“ upřesnil Kmoníček.

Komise prozkoumá osm let starý text smlouvy a navrhne úpravy, které by měly vést k jejímu snadnějšímu přijetí politiky. Podle Kmoníčka půjde jen o expertní sezení, na kterém nebudou zástupci církve.

„S jednotlivými resorty si porovnáme, jak tuto smlouvu jednotliví zástupci vidí, kde vidí případné problémy a co s nimi dělat. Co se s touto smlouvou stane poté, je už záležitostí politického rozhodnutí,“ uvedl šéf komise.

Majetkové vyrovnání smlouva neřeší

Smlouva podle Kmoníčka neřeší financování církve. „Neřeší restituční otázky, nijak je neposouvá, nijak neposouvá ani otázku financování církví, odluky církve od státu. Smlouva o těchto otázkách mluví jen nepřímo nebo ve velmi obecných termínech.“

„V této chvíli je jasné souznění obou stran, že v této době rozpočtové krize nebudou vznášeny žádné finanční restituční nároky. Obě strany pouze říkají, že někdy, nějakým způsobem o tom možná budou v budoucnosti jednat. Ale kdy a jestli vůbec, to smlouva nepředjímá. Jen konstatuje, že tam je i tento bod,“ vysvětlil Kmoníček.

Expertní komise by měla konkrétní závěry vypracovat do pěti, šesti měsíců.

„Nově vzniklé vládě chceme předložit alternativní řešení čtení této smlouvy a říct toto je situace, ve které se po osmi letech nacházíme, jsme poslední v Evropě, kdo tuto situaci nedokázal vyřešit, takto ji vyřešili ostatní, toto jsou naše možnosti a vy si z nich vyberte,“ dodal šéf komise Hynek Kmoníček.

autoři: ima , jhn , pkr
Spustit audio