Experiment

5. leden 2018

Radiožurnál přichystal nový vědecko-technologický magazín. Nazvali jsme ho Experiment a budeme se zabývat nejnovějšími objevy, poznatky, zjišťovat, nad čím bádají nejen čeští vědci. Zajímá nás také zákulisí vědy, jak vlastně žijí lidé, kteří zasvětili život vědě a jak fungují špičkové laboratoře. Nezapomínáme ani na moderní technologie – jaké je čeká budoucnost, jak budou sloužit člověku… nebo to bude jinak? Chystáme také exkluzivní rozhovory s lídry vědeckého poznání a technologických novinek. Experiment můžete poslouchat ve vysílání Radiožurnálu každou sobotu od 9:05 do 10:00.

Magazín Experiment připravuje tým zkušených reportérů Radiožurnálu v čele s Vojtěchem Kovalem nebo Jaroslavem Skalickým. Právě Vojtěch Koval popisuje, co je při přípravě každého vydání jednou z důležitých podmínek: „Samozřejmě je třeba přeložit vědecký jazyk do jazyka laiků. A zatím to vypadá, že nám to poměrně jde.” Do jednoho z prvních dílů Experimentu přichystal rozhovor s Christophem Sotinem z NASA. „Mluvili jsme o jeho článku, který vydal ve spolupráci s českými vědci. Zkoumali existenci vody na měsíci Saturnu,” říká Koval. I tento rozhovor najdete ZDE.

Každý pátek na facebookovém profilu, twitterovém účtu a webu Radiožurnálu zveřejníme, jakým tématům se budeme v sobotu věnovat.

Hlavním editorem magazínu Experiment je Petr Pospíšil. Své postřehy, návrhy nebo tipy na natáčení můžete psát na petr.pospisil@rozhlas.cz.

Spustit audio