Expedice za Sluncem

3. červenec 2021

Slunce je zdrojem veškeré energie a je pro život na Zemi nezbytné a procesy, které na něm probíhají, ovlivňuje naši planetu víc, než si myslíme. A ovlivňuje i nás.

Sluneční záření sice k životu potřebujeme, ale nadměrné vystavování se Slunci nám může škodit, a zejména naší pokožce a očím. Kdo začal Slunce a jeho vliv na život na Zemi jako první zkoumat? Jak se slunečními parsky žili a jak se před nimi chránili naši předkové v 18. a 19. století?

Slunce

Jak odolávali horku a proč byla míra opálení sociální status? Kdy se objevily první případy rakoviny kůže, co přesně ji způsobuje a jak je možné, že  se projevuje až po dvaceti letech a může metastázovat až do mozku? Jak vypadá nejmodernější léčba? A jak bychom měli žít se sluncem tak, abychom se nespálili a nezpůsobili si onkologické onemocnění, ale naopak využívali všech výhod Slunce - od zlepšení nálady a tvorbu serotoninu až po produkci vitamínu D?

O tom všem v Expedici, kterou povedou vedoucí Slunečního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR Mgr. Miroslav Bárta, Ph.D.;  ředitel Národního ústavu lidové kultury PhDr. Martin Šimša, Ph.D.; dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dermatoložka MUDr. Eva Harapátová z Medicom Clinic.

Spustit audio

Související