Expedice do světa zvířecí lásky a namlouvání

1. květen 2021

O lásce lidské toho víme mnoho, co ale víme o milostných vztazích zvířat?  Zvířata se v mnoha aspektech chovají  velmi podobně, jako  lidé. Expedice se vydává do světa zoologie, veterinárního lékařství a etologie.

Jak probíhá namlouvání a láska velkých obratlovců, koní, ptáků, ale i plazů a také těch, u nichž bychom žádné milostné projevy nečekali, třeba žížal, červů, roztočů a nejrůznějších podobných breberek?

Obdarovávači

Namlouvání milostných partnerů je u zvířat, a od červů až po slony, často doprovázeno zcela neuvěřitelnými strategiemi. Některé jsou podobné jako u lidí, některé mnohem důmyslnější. Vůbec nejzavedenější formou, jak si naklonit někoho na svou stranu a získat jeho srdce, jsou dárky.

dravý pták

Například samci dravých ptáků, kteří jsou mnohem menší než samičky, vědí, že svou partnerku nejvíc uchvátí obrovským kusem uloveného masa, které jí přinesou. A vyhrává ten, který je schopen ho přinést nejvíc nebo který přinese největší ulovený kus.

Baliči

Specialisty na dárky a dokonce i jejich balení jsou například pavouci. Ti když chtějí získat samičku, která se jim líbí, musí rovněž přinést dar, a to v podobě obří mouchy nebo můry. Pavoučí samečci ale na rozdíl od samců dravých ptáků své dárky i pečlivě balí do zvláštního obalu z pavučin.

A na něm si dávají tak záležet, že je obal často mnohem větší, než dárek sám. Tato strategie ale není vedena nějakým estetickým jemnocitem pavouků, nýbrž strachem o život. U mnoha pavoučích druhů totiž samička svého samce po aktu lásky sežere. Pokud jí přinese hodně velký a hodně zabalený dárek, zvědavá samička je zaměstnána jeho rozbalováním, takže se pavoukovi podaří se samičkou nejen spářit, ale pak i utéct do bezpečí.

pavouk

Klenotníci

Velkými nosiči dárků jsou i samci lemčíků - drobných australských ptáků. Ti se snaží zapůsobit opravdu nezvyklým způsobem. Nasbírají co nejvíce různých cetek, tretek a drobných předmětů, jako plastové uzávěry, drátky, kousky alobalu, ulity hlemýžďů a podobně, zkrátka vše, co je po ruce. A pak se snaží na tyto malé předměty přilákat samičku do svého hnízda. Lemčíci navíc využívají i optických klamů: staví z větviček propracované průchozí oblouky a staví před ně ovoce, mušle, kůstky či kameny tak, aby vypadaly větší nebo jednoduše lákavější pro samičky.

Míčaři

Úplně z jiného soudku pochází strategie jednoho z druhů tuleňů - čepcola hřebenatého. Čepcolové se vyskytují v oblastech Labradoru a Newfoundland a v severním Atlantickém oceánu. Ti vypadají, že také nesou svým samičkám dárek, který vypadá jako obří růžový míč. Při bližším zkoumání se ale zjistí, že nejde o dárek, ale o zvláštní nafukovací vak pod krkem, který je symbolem síly a připravenosti k páření. A vítězí samozřejmě sameček s největším nafouknutým míčem.

slon

Lechtači

Nejen obří dárky, ale zvláštní fyzické projevy, jako např. lechtání může ve zvířecí říši způsobit zájem samiček o samce. Rajky jsou ptáci, jejichž jejich barevnost a tvary berou dech. Jsou výjimeční i svými namlouvacími tanci. Tím, co nejvíc zaboduje, je ale lechtání. Samci rajky dvanáctiperé vědí zcela přesně, jak a kde mají samičku polechtat, aby na ni zapůsobili. Tento zcela intimní projev náklonnosti spočívá v tom, že samečci před pářením třou svá tuhá brka na spodní části trupu o obličej samičky. A ten, který to dokáže nejlépe, se pak stává absolutním vítězem. Kdo ví, jak by taková taktika zabrala u lidí.

Expedici do světa zvířecí lásky povedou v ZOO Praha kurátor chovu plazů, obojživelníků a ryb Petr Velenský, kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl a kurátor kopytníků Jan Mengr. A také půdní biolog doc. RNDr. Ladislav Miko a zvěrolékař MVDr. Tomáš Barbořík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.