Expedice do světa vody

20. březen 2021

Datum 22. března vyhlásila OSN jako Světový den vody. Voda je náš nejcennější přírodní zdroj a jak je důležitá si většinou uvědomíme tehdy, když přestane být samozřejmostí.

Voda je pro lidský život nepostradatelná. Zatímco bez jídla člověk vydrží až čtyři týdny, bez vody dokáže přežít zhruba dva nebo tři dny. Každý její doušek přispívá ke správné funkci střev a trávící soustavy, napomáhá transportu živin do buněk a tkání, odvádí škodliviny z těla, reguluje tělesnou teplotu a hraje významnou roli v rovnováze krevního tlaku. Podtrženo, sečteno, jde o nepostradatelnou tekutinu v lidském těle, bez které nejde žít. Expedice proto míří do světa vody.

Sprcha (ilustrační foto)

Kolik pitné vody (s)potřebujeme

Naše společnost žije v tom, co lze bez nadsázky nazývat vodním blahobytem. Různé prognózy a klimatické podmínky za uplynulých 6 let nám ale ukazují, že tomu tak nemusí být napořád. Každý člověk v České republice dnes spotřebuje denně 89 litrů až 100 litrů vody, obyvatelé Afriky jen 20 až 30. Mnohem více vody než my spotřebují například Němci (122 litrů) a ještě víc Rakušané (135 litrů). Absolutními šampiony jsou ovšem Američané - průměrná denní spotřeba vody jednoho obyvatele Spojených států je 300 litrů.

Pitná voda na splachování

Na praní a úklid spotřebujeme 13 litrů vody denně, na přípravu jídla a mytí nádobí 8 litrů, na mytí rukou 5, na zalévání 4 a na pití v průměru 2 až 3 litry. Plných 22 litrů pitné vody pak spotřebujeme pouze na splachování WC.

Vodní sprcha

Na výrobu 1 kg oceli se spotřebuje asi 18 litrů vody, na jeden list papíru cca 3 litry, na výrobu jednoho auta přibližně 20 000 litrů vody, na výrobu 1 bavlněného trička 2 500 litrů vody, na výrobu 1 ks džínových kalhot 8 000 litrů vody. Velmi zajímavá je vodní stopa při výrobě 1 kg potravin.

kráva

Na kilo sýra 5 tisíc litrů vody, na kilo rýže 3 a půl tisíce litrů vody,  a na kilo chleba 1300 litrů vody. Šokující je v tomto směru spotřeba vody na výroby jednoho kilogramu čokolády: při její výrobě se spotřebuje 24 tisíc litrů vody.

Kolik vody vyplýtváme

Spousta vody se dá vyplýtvat při zdánlivých maličkostech, jako je například kapající vodní kohoutek u vás doma v kuchyni nebo netěsnící WC. Kapající kohoutek nás může připravit až o 4 litry vody za hodinu, netěsnící a protékající toaleta dokonce o 80 litrů vody za hodinu, což pak poznáme při účtech za vodu.

Expedici do největší nádrže na pitnou vodu v ČR, za vodou odpadní i za vodou ve Vltavě povedou generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala, viceprezident organizace Europark federation Michael Hošek, Martin Srb z Ústřední čistírny odpadních vod v Praze a hydrobiolog David Pithart.

Spustit audio

Související