Expedice do světa nespavosti

1. leden 2022

Víc než čtvrtina z nás zažívá příznaky nespavosti. Tou chronickou přitom, podle evropských studií, trpí přibližně 15 % dospělé populace. Lidé ji nejčastěji popisují jako nemožnost usnout i přes to, že jsou totálně vyčerpaní.

Nespavost, neboli odborně insomnie, významně zhoršuje kvalitu života a může vést k řadě zdravotních komplikací. Spánek jako útlumová a relaxační fáze organismu, při které ztrácíme sladce vědomí, je totiž pro fungování našeho těla zásadní.

spánek

„Základ spánkové hygieny bude určitě pravidelný spánkový režim, nejenom v pracovním týdnu, ale i o víkendu,” říká psycholožka z Oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví Karolína Janků. Ty časy by se od sebe měly co nejméně lišit,” vysvětluje.

Mezi další doporučení spánkové hygieny patří například dostatečná pohybová aktivita během dne nebo i dobře větraná a zatemněná ložnice. Důležitá je podle Janků taky udržitelnost našeho pravidelného spánkového režimu. „Pokud jsem schopná udržet si většinu dní stejný spánkový režim, tedy nějaký rytmus, tak už to by mělo pomoct kvalitní spánek udržet.”

Co je důležité pro zdravý spánek

Nespavost často navazuje na nějakou stresující událost nebo náročné životní období. S odezněním stresu by se následně měla upravit i ta akutní nespavost. „Ale pokud přetrvává déle než tři měsíce, mluvíme už o chronickém problému.”

Ke kvalitnímu spánku potřebujeme střídání přirozeného světla a úplné tmy. Souvisí s ním jeden z biorytmů, podle kterého fungujeme - je to cirkadiánní rytmus. Čím jsme starší, tím naše střídání aktivity a spánku ale většinou ztrácí na síle.

spánek

„Bohužel se ukázalo, že je velmi důležitý pro nádorový růst,” konstatuje neuroložka Soňa Nevšímalová. „Když máme dobrý cirkadiánní rytmus, periferní orgány poslouchají a nedochází k nádorovému bujení. Jsou i studie, které ukazují, že i když má někdo nádor, tak pokud je jeho cirkadiánní rytmus silný, hrozí mu daleko menší riziko metastáz.”

O tom, jaký veškerý dopad má nespavost na naše zdraví, co všechno to, jak dobře spíme, v našem životě ovlivňuje a kdy a zda vůbec je vhodné užívat léky na spaní? I to jsou tentokrát témata Expedice. Bedlivý a ničím nerušený poslech!

Spustit audio

Související