Expedice do světa mouky

6. srpen 2022

Obilná mouka je základem lidského jídelníčku od doby, kdy se lidstvo naučilo obdělávat půdu. Jak probíhaly žně za časů našich předků a jak to vypadá ve mlýně dnes? Vyznáme se v druzích mouky a jejich výživových hodnotách? K čemu se který druh hodí? Démon lepek a celiakie. Expedici do světa mouky povedou manažerka kvality mlýnů GoodMills v Litoměřicích Blanka Klitschová, obezitoložka Renata Zelenáková a provozovatel větrného mlýna v Jindřichovicích pod Smrkem Zbyněk Vlk.

Již od dob prvních zemědělců jsou obilniny nejhojněji pěstovanými rostlinami a pšenice patří k nejstarším kulturním rostlinám. Ostatně na výsluní mezi těmi nejdůležitějšími se drží dodnes. Jak ale lidé přišli na výrobu mouky z obilných zrn? A byla pravěká mouka stejná jako ta, kterou si dnes kupujeme v obchodě?

Kde se vzala alergie na lepek?

Proč se začalo v posledních letech tvrdit, že bílá pšeničná mouka je pro náš organismus nevhodná a je pravda, že celozrnné mouky a pečivo z nich jsou pro náš trávicí trakt mnohem vhodnější?

Kde se vzala celiakie neboli alergie na lepek a kdo je k ní nejvíc náchylný? Jak se mlelo obilí dřív a jak se mele dnes? A jak to vypadá ve starém větrném mlýně, který je dodneška funkční?

Spustit audio

Související