Expedice do světa letního jídla a pití

17. červenec 2021

Jídlem a pitím se zabýváme bez rozdílu úplně všichni, ať je nám 18 nebo 80, protože to, co jíme a pijeme,  výrazně ovlivňuje náš zdravotní stav a také naši náladu. 

Jak se mají změnit naše stravovací návyky v létě? Co a jak jíst a pít během vln extrémních veder v kombinaci s náhlými ochlazeními? Je česká kuchyně opravdu tak nezdravá, jak se říkává? Je dobré jíst v létě pouze saláty a studené pokrmy a vyhýbat se teplým jídlům, polévkám a omáčkám?

puding

Je zdravé večerní grilování a kolikrát denně bychom měli v létě jíst? Jak se mají stravovat ti, kteří pracují především mentálně? Je dobré z jídelníčku vynechat maso nebo naopak přílohy?  A jak má vypadat správný pitný režim, který hydratuje tělo, ale nezatěuje srdce a ledviny?

Expedici do světa zdravého letního stravování povedou obezitoložka MUDr. Renata Zelenáková, diabetolog a endokrinolog MUDr. Michal Dubský z IKEM a kliniky Diavize a etnolog PhDr. Martin Šimša z Národního ústavu lidové kultury.

Spustit audio

Související

  • Expedice za mlékem

    Slovo mléko evokuje bílou barvu a dětství, a kromě kojeneckého věku, který si zpravidla moc nepamatujeme, především konzumaci nejrůznějších mléčných výrobků či jogurtů.

  • Expedice do světa půstu

    Půst má v dějinách velmi dávnou tradici. Motivem může být zdraví, očištění nebo nelpění na hmotném a přimknutí se k tomu, co člověka přesahuje.

  • Expedice do světa vody

    Datum 22. března vyhlásila OSN jako Světový den vody. Voda je náš nejcennější přírodní zdroj a jak je důležitá si většinou uvědomíme tehdy, když přestane být samozřejmostí.