Expedice do světa léčivých minerálních vod

16. červenec 2022

Málokterá země v Evropě se může pyšnit tak rozmanitými a rozsáhlými zdroji přírodních minerálních vod jako Česká republika. Co všechno je a není minerálka? Jsou vody označené jako minerální skutečně plné minerálů? Jaký je rozdíl mezi léčivou minerální vodou a stolní minerální vodou? Expedice se vypraví za nejcennější kyselkou v Čechách i v Evropě. Za Bílinskou kyselkou do Bíliny. Povedou ji Martin Hegr a Karel Bašta ze společnosti Bohemia Healing Marienbad waters.

Ne všechny vody, kterým říkáme minerálky, jsou léčivé. Jednu skupinu tvoří středně mineralizované vody, označené většinou jako „minerální voda“. Mají obsah rozpustných látek vyšší než 500 miligramů na litr a někdy se vyznačují podchutí minerálu, kterého obsahují nejvíce. Sem patří známé balené vody jako např. Poděbradka, Ondrášovka, Magnesia, Mattoni nebo Korunní.

Léčivých minerálek je sedm

Pak máme přírodní léčivé vody, a ty mají vzhledem ke svému chemické složení a fyzikálním vlastnostem vědecky prokázané blahodárné účinky na lidské zdraví, takže je lze využívat k léčebným účelům. Podle nové legislativy se jim říká „výtěžek z přírodního léčivého zdroje“.

Na našem trhu je takových pouze sedm. Ze severu Čech jsou to Bílinská kyselka a Zaječická Hořká, ze západu Rudolfův Pramen a Mlýnský pramen a Magnesia extra a z Moravy luhačovická Vincentka a Šaratica, jejíž zdroje jsou kolem Újezdu u Brna.

Spustit audio

Související