Expedice do světa krve, tkání a buněk

12. únor 2022

Každý ví, jak zásadní je dárcovství krve, víme ale, co přesně naše krev obsahuje a které její složky jsou nejpodstatnější? Jak se liší krev novorozence od krve dospělého? Proč je tak zásadní pupečníková krev? Jak lze využít plodový obal? A co všechno dokáží naše tkáně? Jak probíhá transplantace tkání a co všechno může tkáňový štěp zachránit? O tom všem v Expedici.

Krevní a tkáňové bankovnictví jsou základem regenerativní medicíny. Lidská krev i tkáně mají totiž naprosto unikátní vlastnosti, které zajišťují optimální fungování našich orgánů a tím pádem naše přežití, ale dokáží lidský organismus léčit a mnohdy i vyléčit. 

Krev tvoří asi 8 % hmotnosti

Odběr krve

Krev je tekutina, bez které nelze žít. Obsah krve v lidském těle tvoří asi 8 % celkové hmotnosti člověka a průměrný muž jí má kolem 5,5 litru, žena o litr méně. Ženské tělo totiž obsahuje mnohem více tukové tkáně v poměru k celkové hmotnosti těla. Krev v našem těle je z 55 % tvořena krevní plazmou.

Devadesátiprocentní většinu krevní plazmy představuje voda, zbytek dotváří bílkoviny, sodík, draslík atd. Důležitými krevními elementy jsou červené a bílé krvinky a krevní destičky. Zatímco červené krvinky hrají prim při dýchání a s nedostatkem kyslíku a při pocení počet těchto krvinek roste, jejich bílé sestry přispívají ke správné funkci imunitního systému. Díky nim se snáze vypořádáme s bakteriemi, viry a nádorovými buňkami. A krevní destičky mají zase na starost správnou srážlivost krve. Zastavují krvácení a zabraňují vzniku zánětu.

Litr darované krve může zachránit až tři životy

Jeden půllitr darované krve může zachránit až tři životy, a proto také každý ví, jakou má krevní skupinu. Nejčastěji se vyskytuje krevní typ 0 nebo krevní typ A, typ B je méně častý, nejvzácnější typ krve je AB.

Tou úplně nejstarší je 0, toto označení původně znamenalo písmeno O, od slova old neboli starý. Jde o nejstarší krevní skupinu lidstva, která se objevila přibližně před 40 000 lety a posunula lidský druh na vrchol potravinového řetězce.

Krevní skupina A znamená zemědělský neboli agrarian. Vznikla v Asii nebo na středním východě před 25 000 až 15 000 lety jako odpověď na nové podmínky prostředí. Hlavním rysem této kultury bylo zemědělství a domestikace zvířat. O něco mladší je skupina B, která vznikla mezi 10 000 až 15 000 lety v oblasti himálajských velehor na území současného Pákistánu a Indie. Tato nová krevní skupina se brzy stala charakteristickou pro velké kmeny obyvatel stepí.

Skupina AB je nejvzácnější

Nejvzácnější je krevní skupina AB, která  je stará méně než tisíc let, a má ji jen 2 až 5 procent populace. Vzácná a žádaná je proto, že je biologicky komplexní. Dva antigeny činí tuto skupinu něčím podobnou skupině A, něčím krevní skupině B, něčím připomíná spojení obou. Jde vlastně o moderní spojení skupiny A a B. Vyznačuje se proměnlivou odpovědí na změny prostředí a stravovací podmínky.  Co všechno lze v našem organismu darovanou krví  a darovanými tkáněmi  zachránit?

Expedici v Biomedicínském inkubátoru 4Medi v Ostravě povedou ředitel oddělení tkáňových transplantátů Národního centra tkání a buněk Ostrava Daniel Špirka, MUDr. Elen Šťastná a Romana Eli z Rodinné banky perinatálních a mesenchymálních buněk, Iveta Šmídová ze společnosti Biohealing a prof. MUDr. Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava.

Spustit audio