Expedice do světa fermentovaných potravin

25. září 2021

Kysané zelí, kvašené okurky, ale i kefír, podmáslí, jogurt, zakysaná smetana, ale i kombucha, kimči nebo tempeh, nebo třeba burčák či medovina.

To všechno jsou fermentované potraviny, představující podle vědců novou cestu ke zdravému tělu i mysli. Fermentované potraviny prošly tzv. mléčnou fermentací neboli kvašením.

Elixír zdraví

Jedná se o proces, kdy se bakterie v potravě živí cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou. To uchovává potravinu dlouho čerstvou a vytváří prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a různé kmeny probiotik. Všechno dohromady pak představuje skutečný elixír zdraví pro celé tělo.

Co o nich (ne)víme 

Jak dlouho lidstvo s fermentovanými potravinami experimentuje, kdo byl vynálezcem fermentace a jsou prospěšnější fermentované mléčné výrobky, nebo zelenina? Dá se z kvašených potravin zhubnout, a jaký dopad mají na střevní mikroflóru? Patří mezi fermentované potraviny i kváskový chléb a fermentované salámy? 

Expedici za fermentovanými potravinami povedou doc. Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha; PhDr. Lucie Kubásková, kurátorka Národního zemědělského muzea; Jaroslav Lenhart, ředitel Svobodného statku Soutok - jednoho z největších pěstitelů biozeleniny u nás; výživová poradkyně Mgr. Kristýna Šístková z OB Kliniky v Praze.

Spustit audio

Související