Expedice do světa epigenetiky

8. říjen 2021

Epigenetika je věda, která, zjednodušeně řečeno, zkoumá, jak bychom se mohli stát zdravějšími, lepšími a také výkonnějšími.

Velmi dlouho se tvrdilo, že vše ovlivňuje výhradně genetická informace, s níž se narodíme. Naše geny ale tvoří jen malý dílek skládačky, která z nás dělá to, čím jsme. Samotná přítomnost genu v naší DNA totiž ještě nic neznamená, důležitá je i míra jeho aktivity. Pokud je totiž gen „vypnutý", je to podobné, jako by v buňce vůbec nebyl.

Stará žena (ilustr. foto)

Mnoho otázek pro vědce

K vypínání a zapínání genů přitom dochází pomocí biochemických reakcí, jejichž průběh můžeme ovlivňovat i my sami, především prostřednictvím svého životního stylu. Proto epigenetika hledá odpovědi na otázky, které lidstvo trápí od nepaměti: Dokážeme zpomalit stárnutí? Vyléčit nevyléčitelné nemoci? Jak zajistit, aby se nám narodilo zdravé a silné miminko? Můžeme zvýšit inteligenci svých dětí?  Jak mohou naše emoce ovlivňovat zdraví? Jak zvýšit výkonnost svého těla a především svého mozku? Je to všechno možné? A pokud ano, jak toho dosáhnout?

Expedici do světa Epigenetiky povedou biolog a genetik prof. Jaroslav Petr z České zemědělské univerzity, genetik a porodník prof. Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a neurovědec doc. Petr Bob z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu Univerzity Karlovy.

Spustit audio

Související