Exhejtman Rath vysoudil 12 tisíc korun za to, že musel k soudu v poutech

23. duben 2018

Za údajné ponižující vlečení v poutech vysoudil bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath 12 tisíc korun. Rozhodl tak v pondělí odpoledne pražský obvodní soud. Rozsudek je nepravomocný.

Bývalý politik podal žalobu na stát kvůli situaci z léta 2013, kdy byl nezákonně ve vazbě kvůli obvinění z korupce a vězeňská služba ho tehdy vedla k soudu v poutech s řetězy. Rath žádal celkem 30 tisíc korun.

Část odškodnění mu obvodní soud pro Prahu 2 přiznal. David Rath tvrdil, že nasazení pout snížilo jeho důstojnost a poškodilo ho to na cti. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových říká, že byl exposlanec k soudu veden standardním způsobem.

Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Policie zadržela Ratha v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud v lednu 2014 vydal nález, že Rath byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně.

Soud vyhověl části žaloby, která se týkala toho, že Rath byl k soudu přiváděn v poutech i v době, kdy už neměl ve vazbě být. Soudkyně Zuzana Šmídová každé takové předvedení před soud vyčíslila 400 korunami. Celkem jich bylo 30, což v součtu dalo 12 000 korun.

autor: hla | zdroj: ČTK
Spustit audio