Exekutorská komora varuje před podvodnými e-maily vyzývajícími k zaplacení exekuce

15. červenec 2014

Po síti se šíří falešné e-maily, které adresáty vyzývají k zaplacení exekuce. Exekutorská komora České republiky před nimi uživatele počítačů varuje. E-maily jsou smyšlené a jejich přílohy navíc obsahují počítačové viry.

„V průběhu dnešního dne jsme obdrželi tisíce stížností týkajících se podvodných e-mailů, které vyzývají k úhradě pohledávek,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

„Tyto e-maily ovšem nejsou distribuovány z exekutorských úřadů a obsahují smyšlené a chybné údaje.“

„Navíc jsou doručovány s přílohou ukrývající počítačové viry. Takže adresáti těchto e-mailů by rozhodně neměli otevírat přílohy, natož pak zasílat jakékoli finanční prostředky na uvedené účty,“ apelovala Báčová.

Exekuční příkaz není nikdy doručován běžným e-mailem

„E-mail obsahuje velmi kostrbatý text běžného exekučního příkazu, evidentně se pisatel inspiroval nějakým reálným exekučním příkazem,“ popsal podobu e-mailu člen prezidia Exekutorské komory Jiří Prošek.

„Nicméně text obsahuje pravopisné chyby. Podstatné je, že exekutor by nikdy nepustil exekuční příkaz běžným mailem. Vždy jen poštou, nebo datovou schránkou.“

Prošek také varoval před zjevně zavirovaným tzv. exe souborem. „Dá se předpokládat, že virus bude zjišťovat údaje o přístupech dotyčného majitele počítače třeba k internetovému bankovnictví a podobně a pravděpodobně tyto údaje někam posílat. Takže se jedná o nebezpečnou věc.“

„Doporučuji e-mail neotevírat, hlavně neotevírat přílohu,“ řekl Jiří Prošek, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

V půli května na tuzemské uživatele zaútočila vlna podvodných e-mailů informujících o údajné neuhrazené pohledávce u banky. V příloze zpráva obsahovala virus.

„Snahou útočníka v první řadě je získat důvěru, nebo vyděsit. Obojí se jim poměrně daří,“ poznamenal ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti, Vladimír Rohel.

„V případě exekučního příkazu je to spíše vyděsit. Je potřeba zachovat chlad, klidnou hlavu. Uvědomit si, jakým způsobem exekutoři, banky komunikují.“

„Nikdy vám nebudou posílat exe soubor zazipovaný. To znamená, než něco otevřu, než udělám nějaký krok, rozmyslet se,“ apeloval Vladimír Rohel.

Falešný e-mail od exekutorů
autoři: mkp , rok
Spustit audio