Exdiplomat o Kremlu: Putin je nový car, Lavrov jeho intelektuální alter ego a ostatní jsou lokajové

6. březen 2022

Kremlologie je samostatní politologická disciplína, tvrdí bývalý diplomat Petr Kolář. „Skutečně důležité je to, co říká prezident Vladimir Putin. Všechno ostatní je irelevantní,“ zdůrazňuje a rozebírá: „Ministr zahraničí Sergej Lavrov je u moci už dvacet let. Je to takové Putinovo intelektuální alter ego, mimo jiné ma za úkol vyvolávat na Západě pocit, že s Ruskem můžeme jednat.“

Petr Kolář

Taková kamufláž má podle Koláře hluboké kořeny: „Už Petr Veliký donutil ruské bojary oholit si vousy, sundat beranice a špičaté boty a obléknout se jako Evropani. A my si od té doby myslíme, že Rusko jsou Evropané, se kterými se lze domluvit. Bohužel se ukazuje, že je to jinak.

Co říkají lidé z Kremlu, je podle Koláře, bývalého velvyslance ve Spojených státech a v Rusku, nepodstatné: „Protože ten, kdo rozhoduje, je jeden jediný. Je to car, teď prezident Vladimir Putin, který se stal diktátorem. Vidíte, jak se jo bojí jeho vlastní podřízení, jak si od nich udržuje odstup.

Máme co do činění se zemí, kterou ovládá jeden člověk a všichni ostatní se ho bojí a možná mu ani nedávají správné informace z bojiště.
Petr Kolář

Kolář, který je mimo jiné poradcem šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), to dokládá mimo jiné tím, jak se před Putinem chová Sergej Naryškin, šéf ruské civilní rozvědky:

Čtěte také

„Místo aby svému veliteli říkal realitu takovou, jaká je, tak koktá, klepe se. Odezírá svému veliteli z očí, aby náhodou neřekl něco, co by se Putinovi nemuselo líbit. Je to bizarní situace. Máme co do činění se zemí, kterou ovládá jeden člověk a všichni ostatní se ho bojí a možná mu ani nedávají správné informace z bojiště.

„Potom se nemůžeme divit, že tam může vyrůst tento typ Ivana Hrozného, cara, který je absolutním vládcem a ti ostatní kolem něj jsou jeho vazaly. To jsou lokajové. To nejsou samostatně konající, uvažující lidé. Oni mu vycházejí vstříc, aby byl spokojen.“

„Jediné, co může Putina zastavit, je, že bude poražen. On ničemu jinému rozumět nebude,“ uzavírá Kolář.

Odkud se bere tradiční nedůvěra Ruska k Západu? Co mohou přinést další kola mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou?

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio