Evropský parlament ozdobily tibetské vlajky

26. březen 2008
Zprávy

Tibetské vlajky dnes ozdobily jednací sál Evropského parlamentu. Komisařka pro vnější vztahy Evropské unie Benita Ferrero-Waldnerová při debatě o situaci v Tibetu slíbila, že Evropská unie bude v následujících týdnech a měsících vývoj v této oblasti bedlivě sledovat.

Někteří europoslanci přišli do parlamentu s tibetskými vlajkami, jiní dokonce v černých tričkách s propletenými pouty místo olympijských kruhů. Během vzrušené debaty řada z nich vyslovovala podporu Tibeťanům a jeden z francouzských poslanců dokonce řekl, že demokracie a sportovní svátek, kterým mají být letošní olympijské hry, by se neměly oddělovat.

"Olympijské hry nejsou podle našeho názoru politickou záležitostí. Měly by se konat v duchu olympismu, v atmosféře svobody projevu a svobody médií," řekla komisařka Ferrero-Waldnerová.

Předseda Evropského parlamentu Hans Gert Pötering vyjádřil podporu tibetskému Dalajlámovi a prohlásil, že se Evropa nesmí smířit s tím, že Čína tohoto duchovního vůdce démonizuje a hází do jednoho pytle s teroristy.

Zmocněnec německé vlády pro lidská práva požaduje, aby sportovci během pekingské olympiády směli vyjadřovat své politické názory. To přitom olympijská charta přísně zakazuje. Německo se rozhodlo hry nebojkotovat, ale přemýšlí o způsobu, jak na Čínu kvůli dění v Tibetu vyvinout tlak.

Jakýkoli politický, náboženský nebo rasový projev je během olympijských her zakázán a trestá se diskvalifikací. Zmocněnec spolkové vlády Günter Nooke si ale myslí, že by s ohledem na postup čínských úřadů v Tibetu měli sportovci dostat příležitost svobodně vyjádřit svůj názor. Nooke rovněž přivítal, že kancléřka Merkelová ještě závazně nepotvrdila svou účast na zahajovacím ceremoniálu.

Uvnitř SPD se zase množí hlasy, že by měl Berlín vyvinout na Peking ekonomický tlak a pozastavit spolupráci například v oblasti moderních technologií. Šéf německé průmyslové a obchodní komory Wansleben si naopak myslí, že "hospodářské sankce politické problémy nejen že nevyřeší, ale možná dokonce prohloubí".

autoři: pan , Jiří Hošek
Spustit audio