Evropská unie je ve válce s terorismem, zaznělo ve Speciálu Radiožurnálu o útocích v Bruselu

Více než 30 lidí zemřelo a na 200 lidí bylo zraněno během ranních útoků v Bruselu na letišti Zaventem a ve stanici metra Maelbeek. Chaos a šok – tak vypadá situace přímo na místě, několik hodin po útocích.

„Obrovský chaos v dopravě, metro bylo zastaveno, vlaky nejezdí,“ přibližuje redaktor Jan Šmíd dění v Bruselu. Vlakové spojení mezi Paříží a Bruselem bylo zastaveno a do Belgie je tak možné se dostat pouze autem. „Belgičané nečekali, že se něco takového může stát. Říkají, že budou mít strach jezdit metrem a že nevědí, jak dál,“ dodává Jan Šmíd.

Ministr vnitra z ČSSD Milan Chovanec připomíná, že teroristé znají prostředí a umějí se dobře skrývat. „I útoky v Paříži se připravovaly v Bruselu,“ zdůrazňuje. Současně však uklidňuje veřejnost: „Nemáme informaci, že by Česku hrozil teroristický útok. První stupeň ohrožení terorismem je stupeň bdělosti, jde o stejná opatření jako po útocích v Paříži,“ informuje.

V Belgii selhaly bezpečnostní složky, upozorňuje odborník

Důvody, které vedly k útokům na Brusel, uvádějí hosté Dvaceti minut Radiožurnálu různé. Podle bezpečnostního experta Tomáše Pojara selhaly bezpečnostní složky a například bruselské letiště nebylo hlídané. „Nejde o nic fatálního. Bezpečnost není nikdy 100%, ale je třeba se poučit a investovat do ní,“ tvrdí v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Čtěte také

I podle europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila podcenila Belgie možnou hrozbu. „Říkat, že Belgie selhala, není fér, ale selhala v minulých letech,“ myslí si. Belgie podle něj podcenila nejen současný stav, ale i příchod lidí ze třetích zemí.

Jen výdaji na represivní složky se nic nevyřeší, myslí si komentátor

„Případ Belgie a Francie ukazuje, že nemalá část imigrantů se neintegrovala. Většinou ti lidé vykonávali hůře placené práce, jejich děti vnímaly, že jsou druhořadými občany. A tak v nich vznikl vzdor vůči majoritní evropské společnosti,“ domnívá se a připomíná: „Evropská unie je ve válce s terorismem. Útok na Brusel je útokem na Evropskou unii.“

Teroristické útoky v Bruselu

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák ovšem připomíná, že jen vyššími výdaji na represivní složky se nic nevyřeší. „Problém začíná u azylových zákonů, sociálních dávek, integrace a u výchovy v rodinách,“ uvažuje. „Většina muslimů dodržuje zákony státu, v němž žije,“ dodává.

Bruselským letištěm otřásly dva výbuchy
autoři: heš , šše
Spustit audio