Evropská komise chce pod hrozbou pokut zakázat dvojí kvalitu výrobků

9. duben 2018

Země EU z bývalého východního bloku si dlouhodobě stěžují na nižší kvalitu potravin a dalších výrobků proti západním evropským zemím. Nadnárodní výrobci odlišné složení většinou zdůvodňují různými požadavky spotřebitelů v jednotlivých zemích. Evropská komise chce nyní učinit dvojí kvalitě přítrž.

Prodej výrobků v různých státech pod stejnou značnou, ale s výrazně rozdílným složením, označí komise v návrhu za zavádějící obchodní praktiku. Tu evropské právo zakazuje. Národní orgány jako Česká obchodní inspekce tak dostanou možnost zahájit řízení s výrobci nebo dovozci takových produktů.

V současnosti jim to podle nich unijní právo neumožňuje. Za porušení směrnice mají hrozit vysoké pokuty. Při odhalení ve více členských státech se mohou vyšplhat až na čtyři procenta ročního obratu firmy. Ještě letos mají unijní země také provést společné testy vybraných výrobků.

Výrazné rozdíly ve složení potravin nebo pracích prášků už prokázalo několik srovnávacích testů. Evropská unie se tomuto problému ale dlouho odmítala věnovat.

Součástí středečního návrhu Evropské komise bude podle informací Českého rozhlasu také možnost podávat kolektivní spotřebitelské žaloby. Komise tak reaguje na aféru s dieselovými motory německé automobilky Volkswagen. Ta v Evropě odmítla poškozené majitele aut odškodnit.

Celý tento balík návrhů musí schválit členské státy a europoslanci. Evropská komise to chce stihnout do konce svého mandátu v příštím roce.

autor: fin | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka