Evropa se nemusí bát jen díky americkému jadernému štítu, apeluje na vznik jednotné obrany šéf nejsilnější frakce europarlamentu

V Praze tento týden jednají zástupci největší frakce evropského parlamentu, Evropské lidové strany (EPP), jejíž součástí jsou za Česko europoslanci z TOP 09 a KDU-ČSL. Podle jejího předsedy, německého europoslance Manfreda Webera se musí EU poučit z chování Ruska na Ukrajině a vybudovat společnou kybernetickou a protiraketovou obranu. Dosavadní postoj německé politiky vůči Rusku byl podle něj chybný a Evropa by měla víc naslouchat hlasům svých členů z postsovětského bloku.

„V posledních letech byl německý přístup k Rusku naivní a chybný. O tom není pochyb. Doufali jsme, že to bude dobré, že se věci budou vyvíjet mírově. A to i po anexi Krymu. Skutečně to bylo naivní,“ lituje Manfred Weber, zástupce německé opoziční CSU, která byla do loňského prosince ve vládě.

Úzké vztahy s Ruskem podle něj vznikly už před lety za vlády bývalého kancléře Gerharda Schrödera, který dnes působí jako proruský lobbista. A byla to chyba, myslí si Weber.

Manfred Weber

„Myslím, že do budoucna bychom měli na evropské úrovni mnohem více naslouchat radám zemí střední a východní Evropy, protože například baltské země vždy jasně kritizovaly tento naivní politický přístup k Rusku,“ prohlásil Weber.

Zbraně pro Ukrajinu

Současná vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze se dlouho zdráhala poskytovat ukrajinské armádě těžké zbraně. Podle Webera ale Německo musí Ukrajincům poslat veškerou techniku, o kterou žádají.

Nedává smysl mít jen národní protiraketové systémy. Dnešní státy EU nejsou schopny ubránit se samy.
Manfred Weber

„Pro mě a pro naši frakci je jasné, že zkrátka musíme dodat to, co Ukrajinci potřebují. Nerozlišovat mezi těžkou vojenskou technikou a další technikou. Ale jednoduše dodat přesně to, o co prezident Zelenskyj žádá,“ konstatuje Weber a oceňuje v této souvislosti  změnu postoje německé vlády.

Čtěte také

Tento týden totiž ministryně obrany Christine Lambrechtová uvedla, že Německo poskytne Ukrajině padesát strojů samohybného protiletadlového systému Gepard.

V bezpečí jen díky USA

Unie by podle Manfreda Webera měla co nejdříve vytvořit společnou kybernetickou obranu a také společný protiraketový systém. „Nedává smysl mít jen národní protiraketové systémy. Bylo by mnohem efektivnější a pro daňové poplatníky také mnohem levnější, pokud bychom vytvořili jeden protiraketový systém pro celou Evropskou unii.“

Případná americká základna v Česku či jiné zemi střední nebo východní Evropy je podle lídra Evropské lidové strany na rozhodnutí členských států. Připouští ale, že Evropa vděčí Americe za dosavadní bezpečí.

„Evropská unie může žít v míru a svobodě jen díky jadernému štítu z USA, to si přiznejme. Jinak by Rusové už využili naše slabiny. Dnešní státy EU nejsou schopny ubránit se samy,“ upozorňuje Weber.

Evropská lidová strana (EPP) je největší ze sedmi politických skupin v současném Evropském parlamentu. Sdružuje 187 ze 704 členů parlamentu, a to zejména z pravicově a konzervativně orientovaných stran. Za Česko jsou v Evropské lidové straně europoslanci TOP 09 a KDU-ČSL.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související