Evoluce je rychlejší, než jsme mysleli. V londýnském metru se vyvinul zvláštní poddruh komára

Londýnské metro je nejstarší podzemní dráhou na světě. První trasa byla uvedena do provozu už v roce 1863, a tak není divu, že podzemí ukrývá mnohá tajemství. Přesto, zjištění, ke kterému dospěli vědci z londýnské univerzity, zní jako námět pro béčkový horor. Potvrdili totiž, že v tunelech metra se vyvinul nový poddruh komára.

Londýnské metro je složitý labyrint chodeb, schodišť a tunelů. Jen ty jsou dlouhé přes 400 kilometrů. Podzemní svět žije svým vlastním životem už 150 let, a to doslova.

Mezi stálé obyvatele londýnského podzemí patří i komáři písklaví, latinsky Culex pipiens.

Čtěte také

„Známe řadu příkladů, kdy se živočichové v jeskyni adaptovali. Najdeme tam ryby, které jsou velmi světlé a skoro slepé – oči takřka nepoužívají. A to se stalo i s komáry,“ říká profesor Richard Nichols z Univerzity královny Mary v Londýně.

Nepříjemní společníci

Filmový týdeník z roku 1941 zachytil Londýňany, kteří našli úkryt před německými bombami v prostorách metra. Nemluví ale už o tom, že na nedobrovolné obyvatele podzemí tam čekali nepříjemní společníci – komáři.

„Vždy jsme věděli, že tam jsou. Během bombardování Londýna se ukrývaly tisíce lidí právě v metru. Stěžovali si, že je bodají celá mračna komárů,“ vypráví Richard nnichols. „To bylo velmi zvláštní, protože tento druh komárů nebodá savce, tedy ani člověka, jen ptáky.“

Čtěte také

Vědci z londýnské univerzity si na obtížný hmyz nedávno posvítili a došli k překvapivému závěru: komáři žijící pod zemí nejen změnili své stravovací návyky a přešli z ptáků na savce, ale od svých pozemských druhů se dokonce liší i geneticky!

Zázrak genetiky

„Provedli jsme jednoduché genetické testy a porovnali komáry z metra s komáry stejného druhu žijícími na povrchu. A zjistili jsme, že jsou mezi nimi genetické odchylky,“ konstatuje profesor Nichols.

Londýnské metro je nejstarší na světě, cestující vozí už 150 let

Vědci ovšem objevili ještě něco, co vůbec nečekali, a sice genetické odchylky komárů mezi jednotlivými trasami metra, konkrétně mezi linkou Piccadilly a Bakerloo.

Změn v životním cyklu komárů žijících v metru zaznamenali experti celou řadu. Na rozdíl od svých druhů na povrchu například vůbec nezimují.

Komáří polévka

Komáři larvy se na povrchu živí planktonem a organickou hmotou rozpuštěnou ve vodě. Čím se ale živí v loužích londýnského podzemí?

Čtěte také

„Ve vodě, která prosakuje londýnským podzemím, musí být něco výživného. Vlastně si ani nechci moc představovat, co to je,“ směje se profesor Nichols.

„V tunelech londýnského metra musí být mimo jiné i stovky kilogramů lidské kůže. Denně tudy projdou tři miliony lidí. Každý se škrábe a padají z něj úlomky kůže. To zřejmě stačí komářím larvám k obživě.“

V Darwinových stopách

Původně se do londýnského podzemí nastěhovali pozemští komáři jediného druhu. Komáři z podzemní dráhy se ale adaptovali na nové podmínky a jejich vývoj se musel odehrát velmi rychle – londýnské metro je staré „jen“ 150 let.

Londýnským metrem projdou tři miliony cestujících každý den

„Zcela jistě je to evoluce. Darwin předpokládal, že tento proces trvá věky. Jak ale ukazuje i příklad komárů, někdy se může odehrát docela rychle,“ uzavírá profesor genetiky Richard Nichols.

Kdyby vás někdy v londýnském metru bodal komár, nezabíjejte ho. Představuje vzácný důkaz toho, že evoluce stále pokračuje.

autor: jma
Spustit audio

Související