Eva Urbanová

19. červen 2008

Počátky české kinematografie, herecké a další osobnosti z historie českého filmu, ale také zajímavosti z činnosti Národního filmového archivu - to byla hlavní témata rozhovoru moderátora Václava Žmolíka s filmovou historičkou Evou Urbanovou ve čtvrtečním Dopoledním Radiožurnálu. Řeč přišla i na její nejoblíbenější české filmy. V pátek 20. června bude hostem ekonom Petr Mach.

Právě na čtvrtek připadly 110. narozeniny české kinematografie - 19. června 1898 zahájil Jan Kříženecký v Praze na Výstavišti promítání českých filmů. "Nebylo to první promítání filmů u nás - lidé se mohli seznamovat s kinematografem už od roku 1896. Ale prvenství u Jana Kříženeckého je to, že natočil první české filmy. Za velkých finančních obětí si pořídil kameru a natočil záběry z Prahy, přímo z Výstaviště - tam dokonce i inscenoval první hrané filmy," vysvětlila Eva Urbanová. Které jsou její nejoblíbenější české filmy? "Mám mnoho oblíbených filmů, ale mezi stálice patří Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného a potom miluji filmy Františka Vláčila, především Markétu Lazarovou," prozradila.

Ve 20 a 30 letech se točilo přes 30 hraných filmů za rok a objevily se i první české hvězdy. "V zahraničí se v němém filmu proslavila Any Ondráková - hrála i ve dvou filmech Alfréda Hitchkoka. Prosadil se i Karel Lamač a žádání byli i čeští kameramani. Zvuková doba pak trošku bránila přecházení herců do zahraničního filmu. Ale naše filmy byly na úrovni tehdejší kinematografie," řekla Urbanová, která za 'zlatou éru' české kinematografie považuje 60 léta. "To bylo špičkové období, točily se kvalitní filmy. Připomenu i tehdejší novou vlnu - režiséry Menzela, Chytilovou, Formana, kteří točili úžasné filmy. Hlavně naše kinematografie přivážela ceny z celého světa, protože se vymykala, byla na špičce. Nástup normalizace to pak ale uťal," přiblížila Urbanová.

Eva Urbanová pracuje v Národním filmovém archivu. Kolik archivují filmů? "Desítky tisíc filmů - hraných i dokumentárních. Česko je zemí, kde se dochovalo nejvyšší množství filmů z němé éry - 60 procent tehdejší produkce. Ze zvukové doby se zachovalo téměř sto procent všeho, co bylo natočeno. Je to takové specifikum - náš Národní filmový archív v kontextu světového archivnictví vyniká. Máme opravdu bohatou národní sbírku a jsme na ni pyšní," řekla Eva Urbanová.

Záznam celého rozhovoru s Evou Urbanovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.