Eva Samková není před olympiádou v nejlepší formě. Jestli na ni pojede, nikdo neví, popisuje Kraus

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je čtyřnásobný vítěz Světového poháru ve skikrosu, dvojnásobný skikrosový mistr světa a manažer Evy Samkové Tomáš Kraus. Jak se v poslední době změnil skikros? Jaká je pro skikrosaře ideální příprava? A byly dřívě tratě nebezpečnější? Poslechněte si celý rozhovor!

Tome, jak se daří Evě Samkové? 

Evka není v nejlepší formě, ve které by měla být před olympiádou. Jestli má ale někdo zvládnout zranění, které před pár týdny prodělala, dostat se na olympiádu a závodit na ní, tak je to právě ona. Jestli to zvládne, nebo ne nikdo neví.

Ty jsi sám během sportovní kariéry zažil celou řadu úrazů a zranění, které k tomuto druhu sportu patří. Máš nějakou zkušenost, díky které jí můžeš poradit?

Tomáš Kraus se podepsal mezi další hvězdné hosty Radiožurnálu Sport

Jedna věc je, že se to nikdy nejeví tak horké, jak to vypadá hned po tom zranění. Ve chvíli, kdy se člověk zraní, tak si hned odškrtává, že bude mít měsíc pauzu, potom se bude další měsíc dávat do pohody. Za týden to ale najednou vypadá jinak a za další týden úplně jinak.

Snažil jsem se jí předat to, že jak to vypadá teď, tak to tak nemusí vypadat za dva, za čtyři týdny. Rozhodně to nemá smysl odpískat. Myslím si, že Evka to má dobře srovnané a věděla to.

Co se týká hlavy a psychiky, jakou podle tvého názoru hraje při hojení zranění sportovců právě tato část lidské osobnosti?

Mám asi sklony to přeceňovat, ale podle mých zkušeností to je tak, že jakmile člověk myslí na své léčení s pozitivním výhledem, tak to má ohromný vliv. U nemocí, které jsou s psychikou spojené víc, tak je to jasné a rozeznatelné. Myslím si ale, že i při hojení kostí to určitě má velký vliv.

Jakmile člověk vidí světlo na konci tunelu, tak jde najednou všechno rychleji. Takovou mám zkušenost. Myslím si, že to není jednoduché na někoho přenést, ale když má někdo tuhle vlastnost, tak se hojí jednodušeji.

Čtěte také

Jak se s trenérem Markem Jelínkem, který je Evce hodně blízko, snažíte balancovat to, že je potřeba to vážné zranění doléčit, ale každý sportovec se chce vrátit do tréninku co nejdříve. Jak se to dá vybalancovat?

Nebudu to říkat na příkladu Evky, protože to v tuhle chvíli nemá smysl probírat. Řeknu to ale na mém příkladu. Myslím si, že je strašně důležité mít kolem sebe skvělý tým lékařů a dát jim prostor na to, aby vysvětlili, co se děje. Sportovní medicína v takových případech není klasický disciplína. Doktoři vědí, co tělo dokáže udělat v podmínkách, které jsou na úrovni válečného lékařství.

Sportovec při tom, když se připravuje na vrchol kariéry, je ochotný udělat spoustu věcí, které budou mít vliv do dalšího života. Priorita ale vždy musí zůstat, aby život po kariéře byl plnohodnotný. To je potřeba udržet. Doktoři mají sice chuť závodníka vrátit do pohody a závodního módu, ale zároveň nad tím stojí a řeknou, když je to moc a je potřeba přibrzdit.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související