EURO 2020: Itálie se ponořila do oslav titulu, Anglii zbyly oči pro pláč a 19 zraněných policistů po výtržnostech

12. červenec 2021

Fotbalisté Itálie jsou po 53 letech mistry Evropy, když ve finále šampionátu zdolali v londýnském Wembley domácí Angličany na penalty 3:2. Ulice italských měst zaplavila euforie, zato v dějišti zápasu se ještě před výkopem potýkala policie s chuligány.

Plnou odpovědnost za neúspěch anglických fotbalistů vzal po zápase na sebe trenér Gareth Southgate. Angličané, kteří se ve finále evropského šampionátu představili premiérově, měli hned dvakrát vývoj domácího duelu ve Wembley ve svých rukou. Po trefě Lukea Shawa vedli již od druhé minuty 1:0, nicméně po přestávce aktivnější Italové vyrovnali.

Čtěte také

I v penaltovém rozstřelu pak měl Southgatův tým náskok, po úvodních trefách Harryho Kanea a Harryho Maguirea vedl 2:1. Jenže Rashford se Sanchem, kteří přišli na hřiště speciálně kvůli penaltám ve 120. minutě, následně neuspěli a zlato pro Italy stvrdil neúspěšnou střelou i devatenáctiletý Saka.

„Jde to zcela za mnou. Rozhodl jsem se nasadit tyhle střelce na základě jejich výkonů na tréninku. Nikdo v tom není sám. Vyhrávali jsme dohromady jako tým a dohromady teď musíme přijmout i tento výsledek. Co se ale týče penalt, bylo to rozhodnutí, které jde za mnou,“ uvedl pro BBC Southgate.

„Slýchali jsme, že se pohár vrátí domů, tedy do Anglie. Omlouvám se všem anglickým fanouškům, ale trofej čeká krásný let do Říma. Celá Itálie od prvního dne na turnaji věřila, že můžeme vyhrát a tenhle úspěch tedy věnujeme všem fanouškům. Doufám, že si oslavy užijí,“ nechal se slyšet obránce Leonardo Bonucci, střelec vyrovnávací branky, která zápas dovedla do penalt.

Po vítězném rozstřelu si pohár šampionů jako první potěžkal Giorgio Chiellini. „Ve vzduchu jsme cítili něco magického. Viděli jsme před sebou obrázek Fabia Cannavara, jak před 15 lety zvedal trofej pro mistra světa, a teď se nám povedlo něco podobného. Jsme hrozně šťastní,“ přiznal dojatý kapitán.

Tanec v ulicích i výtržnosti

Přímo ve Wembley vidělo finále na sedm tisíc italských příznivců, desítky tisíc lidí následně slavily v ulicích Říma či v Miláně. „Do tří hodin bylo zbytečné si jít lehnout, to byly proudy aut, klaksony, ohňostroje, všichni nadšení. Do tří hodin asi nikdo nespal,“ popisuje reportérka Alžběta Cattaneo divokou atmosféru, z níž mají hrůzu italští doktoři kvůli možnému šíření koronaviru.

Zato zklamaní fanoušci poražené Anglie se bezprostředně po zápase o své pocity příliš dělit nechtěli.  „Šlo to jak podle scénáře, od druhé minuty jsme vedli, toho jsme měli ještě víc využít. Nevyužili. Už je to přes 50 let bolesti, porážek a utrpení,“ láteřil John, který už nevěří, že se „fotbal vrátí domů“, že Anglie ještě někdy získá trofej.

V naději na její zisk se na finále snažilo dostat víc příznivců, než je kapacita stadionu. „Četná videa na twitteru zachycují úspěšné průniky výtržníků přes nepříliš početné řady pořadatelů, došlo i na rvačky. Podle reportéra BBC Howarda Nurse zabrali někteří nezvaní návštěvníci místa pro vozíčkáře. Londýnská metropolitní policie v noci potvrdila, že při střetech s chuligány bylo zraněno 19 policistů,“ popisuje Petr Tomášek.

Euro 2020 na Radiožurnálu Sport

Radiožurnálu Sport vám jako jediné rádio v České republice přinesl všechny zápasy české reprezentace živě. Naši redaktoři Jan Suchan a Lukáš Michalík zápasy komentovali přímo ze stadionu. Během celého mistrovství Evropy pro vás redaktoři Radiožurnálu Sport navíc navíc připravili také řadu magazínů a reportáží.

Čtěte také

Nenechte si ujít skvělou atmosféru ani při dalších velkých sportovních akcích jako je třeba nadcházející olympiáda v Tokiu. Poslouchat sport totiž můžete, i když budete tou dobou zrovna v práci nebo na cestách. Radiožurnál Sport naladíte na digitálních rádiích DAB+, na internetu nebo v televizní síti DVB-T2. A poslouchat Radiožurnál Sport můžete jednoduše také ze svého mobilního telefonu nebo tabletu v aplikaci mujRozhlas. Tam najdete také kompletní audioarchiv našeho vysílání.

autoři: Jan Pokorný , jkh
Spustit audio

Související