EU se zabývá oblostí jablek a ne společnou politikou, řekl Miloš Zeman v Hovorech z Lán

22. červen 2014
Hovory z Lán

Z Masarykovy pracovny zámku v Lánech se po 17. hodině přihlásil moderátor Jan Pokorný. Prezidenta Miloše Zemana se v dalších Hovorech z Lán ptal na situaci na Ukrajině, ale také na zahraniční politiku Evropské unie.

Miloš Zeman se nedávno vyslovil pro zrušení vstupních víz pro občany Ruska. „Čím více je kontaktů mezi lidmi, tím lépe pro demokratizaci každého systému,“ tvrdí. Naopak izolací se podle něj vytvoří mýtus obklíčené pevnosti. „Ten bývá obvykle použit proti vám,“ soudí.

Konflikt na Ukrajině se však nevyřeší sám od sebe. „Jedním z řešením by bylo jednání s významným představitelem východní Ukrajiny Rinatem Achmetovem,“ zamýšlí se a vzápětí kritizuje neexistenci jednotné zahraniční politiky Evropské unie.

A důvod? Podle Miloše Zemana jsme nedokázali definovat náplň evropského ministra zahraničí. „Nejdřív jmenujeme evropského ministra zahraničí a pak mu hledáme náplň práce. Mělo se postupovat obráceně,“ vysvětluje a připomíná deficit demokracie v rámci Evropské unie. „Letošní volby do Evropského parlamentu byly o tom, jestli EU bude nadále založena na vydávání desítek nesmyslných direktiv,“ domnívá se.

Je Jean-Claude Juncker vhodným kandidátem na předsedu Evropské komise? Proč si tak málo připomínáme oběti první světové války? Jak hodnotí návrh státního rozpočtu na příští rok? A co si myslí o ministryni spravedlnosti Heleně Válkové? I tyto otázky zazněly v Hovorech z Lán.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio