EU se připravuje na nejhorší. Navrhuje snížit spotřebu zemního plynu o 15 procent

20. červenec 2022

Evropská komise se chystá představit návrh nouzových opatření pro případ, že Rusko zcela přeruší dodávky plynu do unijních zemí. Půjde především o úspory plynu, které Evropě mohou pomoci přečkat zimu. Komise také jedná z dalšími zeměmi o dovozu plynu, problémem je ale chybějící infrastruktura. 

Každá unijní země by podle návrhu měla dobrovolně snížit svou spotřebu zemního plynu počínaje srpnem až do konce března o 15 procent a pro případ, že by to bylo nezbytné, si chce komise vyhradit právo takové snížení dokonce nařídit.

Čtěte také

Detaily chce Evropská komise nechat na jednotlivých zemích, ale doporučuje jim v průmyslu a energetice nahrazovat plyn jinými zdroji všude, kde je to možné. Byť by to znamenalo třeba návrat k uhlí. Firmy by k tomu mohly dostat kompenzace anebo úlevy z emisních limitů.

Výrazně by podle propočtu mohla pomoci i změna spotřebitelského chování – v létě omezit klimatizování a v zimě o něco méně topit.

Česko je připravené, tvrdí premiér

„Myslím si, že komise v tomto případě jde správnou cestou a že se musíme připravovat i na horší scénáře,“ říká premiér Petr Fiala z ODS, který o tvorbě opatření v posledních dnech jednal. „Je potřeba uplatňovat několik principů, které považuji za správné. Je to snaha o úspory a současně je to solidarita mezi evropskými zeměmi.“

Česko je podle premiéra schopno úspor dosáhnout i bez významných zásahů do chodu domácností nebo průmyslu.

Čím dál méně plynu

Rusko v posledních měsících setrvale snižuje své dodávky plynu do Evropy, aktuálně jsou na třetině toho, co Moskva vyvážela loni, a očekává se, že po aktuální odstávce se provoz plynovodu Nordstream už nemusí obnovit vůbec.

Čtěte také

Unijním zemím se sice daří plyn dovážet například z Ázerbajdžánu, Spojených států nebo Norska a plnit zásobníky, ale i kdyby další dodávky zůstaly na maximu, stále to není dost na překonání zimy. Z tohoto důvodu je žádoucí začít spotřebu snižovat co nejdříve.

Evropská komise v předběžném návrhu odhaduje, že by se do konce března mohlo podařit ušetřit až 45 miliard kubíků plynu, což je právě třetina někdejšího dovozu z Ruska.

autoři: Viktor Daněk , Petr Král , agf
Spustit audio

Související