Etnobotanika a archeobotanika. Nejen těmito obory se zaobírá Jarmila Skružná z Roztok

19. duben 2021, aktualizováno

Jarmila Skružná působí v Botanické zahradě hlavního města Prahy jako vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky. V rámci kurátorské práce spravuje už od 90. let minulého století sbírku užitkových rostlin mírného pásma. Zabývá se historií pěstování užitkových rostlin a archeobotanickým výzkumem klášterních zahrad.

Spolupracuje na přípravě různých vycházek s odborným výkladem, výstav, a dlouhodobě se věnuje otázce přístupnosti botanické zahrady pro návštěvníky se specifickými potřebami. Jednoduše řečeno, s kolegy se snaží o to, aby se krásami zahrady mohli kochat také maminky s kočárky, starší lidé, kterým se hůř chodí, lidé na vozíku nebo návštěvníci se zrakovým handicapem. Navíc často odpovídá na dotazy redaktorů v rozhlasových i televizních pořadech. Z Roztok to má do práce v Praze - Troji kousek.

Japonská zahrada v Botanické zahradě hl.m.Prahy

„V Roztokách žiju od narození a mám tu spoustu oblíbených míst. Ale letos jsem kvůli pandemii a různým uzávěrám nachodila v okolí našeho města mnohem víc kilometrů než v jiných letech. Třeba v Tichém údolí kvetly křivatce české, chráněné a ohrožené rostliny. Nádhera!“

Křivatec český v Tichém údolí v Roztokách u Prahy

Zmínili jsme etnobotaniku a archeobotaniku. Co se za názvy těchto oborů ukrývá? „Archeobotanika v sobě spojuje, jak název napovídá, archeologii a botaniku. Zaměřuje se na výzkum rostlinných zbytků v nejširším slova smyslu, v kontextu archeologických nálezů a situací. Etnobotanika se zabývá tím, k čemu rostliny člověk využíval a využívá v různých domorodých komunitách. Zajímáme se o to, čím byly rostliny pro člověka prospěšné.“

Zámek Roztoky

Jarmila Skružná je autorkou mnoha přednášek, výstav nebo publikací. Ta zatím poslední se jmenuje Pelargonie. „Kolegyně Alena Nováková a Eva Smržová mě přizvaly ke spolupráci na této knize.“ Publikace provází celým světem rodu Pelargonium, seznamuje s botanickými druhy i odrůdami, které se u nás běžně pěstují. Autorky radí, jak pelargonie pěstovat, jak o ně pečovat, věnují se způsobům jejich množení. „Z knihy máme velkou radost,“ usmívá se Jarmila Skružná.

Spustit audio

Související