Epizoda 9: Rádio nebo podcast? (2022)

14. duben 2023

Fiktivní, dobrodružné, historické nebo vzdělávací – podcasty umožnily posluchačům dostat se do vědeckých laboratoří, mezi světoznámé šéfkuchaře, prožít znovu desítky let staré události nebo se nechat vtáhnout do vymyšleného příběhu tak věrohodně, jako by byli jeho součástí.

Podcastový boom začal v Česku v roce 2019 a mohl se inspirovat širokou nabídkou podcastů ze Spojených států. V současnosti je v Česku více než pět tisíc podcastů. Některé sice zanikají, ale na jejich místě se okamžitě objevují nové. Kvalita se ale samozřejmě značně liší.

Český rozhlas může k práci s podcastovou výrobou využívat bohatý archiv i zkušenosti plynoucí ze stoleté tradice práce s audioobsahem. V prosinci roku 2019 odstartoval projekt mujRozhlas.

Ten se záhy stal největším audioportálem na českém internetu. Každý si tak může snadno dohledat živé vysílání všech rozhlasových stanic, ale taky archivní pořady a především podcasty, které často vznikají pouze pro online prostředí. V čele projektu mujRozhlas stojí šéfproducentka Anna Vošalíková.

Autorka epizody: Lucie Korcová
Dramaturgie: Martina Rasch a Daniel Kupšovský
Autor projektu: Tomáš Dufka
Zvuk a hudba: Jonáš Rosůlek

„Populární je samozřejmě true crime podcast, ať už je to kriminálka od Českého rozhlasu, nebo samozřejmě cokoli jiného, co se posluchačům líbí. Hodně lidí se zajímá o témata duševního zdraví, protože to je něco, u čeho člověk očekává jistou úroveň intimity. Ne všichni jsou připraveni o tom třeba hovořit veřejně. Takže právě ten formát podcastu, který je intimní svým založením, je pro tohle úplně super. Hodně se řeší – a to je teď velmi populární téma – sexualita. Ať už intimita vztahová nebo opravdu sexualita jako taková.“

Podcastový boom, který zaplavil Česko i celý svět, ukázal, jak důležitou roli audio pořady stále zaujímají. A zdá se, že ještě dlouho budou. Podcastům se věnuje i další epizoda mimořádné podcastové série ke sto letům rozhlasu.

Poslechněte si celou devátou epizodu podcastu RozhlaSTO v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.