Děti mohou do školy, senioři se těší na návštěvy příbuzných. Začala poslední vlna uvolňování ochranných opatření

25. květen 2020

Je tu další vlna rušení řady vládních opatření proti šíření koronaviru. Děti na prvním stupni se mohou vrátit do školy, otevírají se bazény, hotely, hrady a zámky nebo můžeme navštívit domovy pro seniory. Mění se také pravidla pro používání roušek: nemusíme je nosit venku, pokud udržíme dvoumetrový odstup od ostatních lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO komentuje opatření i výhled do budoucna.

Čtěte také

„Epidemiologická situace je v České republice ve většině krajů klidná, přírůstky nově nakažených jsou v řádu jednotek,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, proč je podle něj možné přistoupit k takto rozsáhlé vlně uvolňování opatření.

„Věřím, že lidé budou individuálně odpovědní a roušky budou nosit i nadále,“ dodává a zdůrazňuje, že povinnost zakrývat si nos a ústa trvá nadále v uzavřených prostorách, zejména v hromadné dopravě nebo v obchodech. Na ulici by měl roušku nosit každý, kdo se dostane do blízkosti dalších osob, s nimiž není v běžném každodenním kontaktu.

Dokdy budeme muset nosit roušky?

„V horizontu následujících čtrnácti dnů budeme sledovat, jaký bude mít rozvolnění dopad,“ upřesňuje ministr s tím, že během června budou epidemiologové situaci pečlivě monitorovat.

Opatření, která se 25. května rozvolní

Do hry totiž ještě před prázdninami vstoupí postupné otevírání hranic s okolními státy, které by také mohlo vývoj nákazy negativně ovlivnit. Teprve pokud ani pak nedojde ke zhoršení situace, začne ministerstvo uvažovat o úplném zrušení povinnosti nosit roušky.

Největší riziko je stále v domovech pro seniory

Počínaje pondělkem se otevírají restaurace, hotely anebo bazény. Děti na prvním stupni se vracejí do lavic, opět bude možné navštívit seniory v pečovatelských zařízeních.

Riziko nákazy by měla pokrýt opatření, která kromě nošení roušky zahrnují dodržování bezpečných rozestupů alespoň 2 metry, vyhýbání se místům s vyšší koncentrací osob a dostatečná hygiena rukou.

Pravidla pro návštěvy pacientů v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních

  • Návštěvy mohou probíhat v režimu maximálně dvě osoby na jednoho uživatele ve stejném čase. V případě přísnějšího režimu je povolena pouze jedna návštěva za den.
  • Každá navštěvující osoba je dotazována na symptomy koronavirové nákazy nebo vyplní dotazník o bezinfekčnosti. Návštěvy také projdou kontrolou tělesné teploty, která nesmí přesáhnout 37,0° C.
  • Omezení návštěv se i nadále nevztahuje na osoby v terminálním stádiu.
  • Návštěvy musí mít roušku zařízení a při vstupu do budovy a odchodu z budovy si budou dezinfikovat ruce. Je-lito možné, měl by mít roušku takéklient zařízení.
  • Pokud je to možné, měly by návštěvy probíhat ve venkovních prostorách zařízení nebo v jednolůžkových pokojích anebo v k tomuto účelu vyčleněné místnosti.
  • Je zajištěné dodržování odstupů min. 2 metry mezi různými osobami s výjimkou rodinných příslušníků.
  • Po každé návštěvě musí být provedena dezinfekce ploch.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nemocní na Karvinsku mají jen mírné nebo žádné příznaky

„Jakákoli koncentrace více lidí na jednom místě může být z hlediska vzniku dalšího ohniska nákazy riziková. Na druhou stranu zatím žádná z předchozích fází uvolňování opatření žádný explozivní nárůst počtu pacientů nepřinesla, takže věřím tomu, že zvládneme i tuto poslední vlnu,“ doufá ministr Vojtěch.

Výjimku tvoří Karvinsko, kde je momentálně přes 200 pozitivně testovaných na koronavirus. Přestože je to poměrně velké číslo, u všech je průběh mírný, a řada z nich dokonce nemá žádné příznaky, nikdo není hospitalizovaný. V tomto směru je tedy situace klidná a neznamená žádnou větší zátěž nemocnic,“ uklidňuje Adam Votěch.

Lokální ohniska koronaviru
Spustit audio

Související