Energie z obnovitelných zdrojů

6. červen 2005
Trendy

Získávat energii z obnovitelných zdrojů je trendem, ke kterému by měly směřovat všechny státy. Zatím se to ale příliš nedaří. Podmínky pro vyšší podíl zelené energie se také výrazně liší. Vyplývá to ze studie společnosti Ernst & Young. Ta pravidelně sleduje, jaké jsou podmínky pro investování do obnovitelných zdrojů v jednotlivých zemích. Zatím už několik let vede Velká Británie.

Velká Británie má výhodné přírodní podmínky, které umožňují například vznik nových větrných elektráren na pobřeží. Na druhé straně ale britská vláda nedávno snížila výkupní ceny elektrické energie z obnovitelných zdrojů a současně se kvůli zavedení systému BETTA zvýšily poplatky za přenos. To vede ke snižování investic do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do čela pomyslného žebříčku by se tak mohlo dostat zatím druhé Španělsko. Ladislav Langer ze společnosti Ernst & Young si myslí, že u investorů začnou být populární jiné země.

Langer: Další země, kde je velká šance jít dopředu jsou Kanada, Čína a Indie.

Hlavně Čína je zemí, která mílovými kroky směruje k tomu, aby se stala největším trhem v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tamější vláda realizuje podpůrné programy a budují se elektrárny, které by v budoucnu měly využívat obrovský tržní potenciál. Také v Kanadě se zlepšují legislativní podmínky a probíhá zde několik velkých veřejných soutěží na výstavbu větrných elektráren. Indie zaznamenala rekordní meziroční nárůst produkce energie z obnovitelných zdrojů a v současnosti je pátým největším trhem na světě z hlediska instalovaného výkonu větrných elektráren. O možnosti rozvoje zelené energetiky se v poslední době začínají zajímat noví investoři, například banky.

Langer: Vývoj asi povede k tomu, že i společnosti investující do obnovitelných zdrojů budou mít zájem, protože se v této oblasti promítne uplatnění emisních poukázek, zvyšování jejich ceny určitě povede ke snaze elektrárenských společností investovat do obnovitelných zdrojů. Očekává se také daňové zvýhodnění ve Spojených státech.

Česká republika zatím nemá příliš výhodné podmínky pro investování do obnovitelných zdrojů energie. Podle Ladislava Langera je to do jisté míry způsobeno historickými důvody.

Langer: Investování v energetice je hodně dlouhodobý proces a minulý režim byl zaměřen úplně jiným směrem, v současné době jsme na začátku. U nás také nejsou příliš výhodné podmínky pro větrné elektrárny, ale biomasa je určitě to, co sehraje v budoucnosti velkou roli. Z průzkumu vyplývá, že se očekává opětovný zvýšený nárůst v zájmu o jadernou energii.

Zájem o jadernou energii sice ve světě skutečně roste, budování nových jaderných elektráren ale zůstává politicky citlivou záležitostí.

autor: jhn
Spustit audio

Více z pořadu