Energetický štítek nakonec bude muset mít každá nemovitost

Stejně jako elektrospotřebiče, i domy začnou zdobit energetické štítky. Nová povinnost vyplývá ze směrnice Evropské unie. Zájemce o koupi nebo pronájem tak napříště už bude vědět, jaké náklady na energie bude mít. Jak to v praxi bude vypadat?

Nová povinnost se týká všech budov jen s některými výjimkami – například památkově chráněné budovy štítky mít nemusejí. U ostatních budov je to jen otázka času. Už od příštího roku budou mít štítky novostavby, vlastníci je ale také musejí předložit například při prodeji. U starých domů to bude povinné postupně od roku 2015.

Štítek nám napoví, jak náročná je stavba na spotřebu energií, tedy jestli budeme muset utrácet hodně, nebo naopak málo například za vytápění, ohřev vody, větrání, osvětlení. Poznáme to podle písmena na štítku – A znamená mimořádně úsporná budova a G mimořádně nevyhovující.

Už teď průkazy energetické náročnosti budov zpracovávají takzvaní energetičtí experti. Nově se budou jmenovat energetičtí specialisté a jejich seznam je na internetových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Za energetický audit zaplatí i ten, kdo nemovitost nakonec neprodá

Zákon nestanoví žádnou pevnou cenu štítku. Vlastník budovy se musí domluvit přímo s jeho zhotovitelem. Jak se v současnosti ceny pohybují, naznačuje Marie Báčová z České komory autorizovaných inženýrů a techniků: „Když si projdu různé nabídky na internetu, dá se říct, že ceny začínají zhruba na třech tisících u rodinných domů. U velkých bytových domů můžeme hovořit o dvaceti tisících.“

Display - Energetický štítek pro budovy (ilustr. obr.)

Právě tyto dodatečné náklady pro prodejce a pronajímatele nemovitostí kritizuje například Občanské sdružení majitelů domů. To chce hledat zákonné možnosti, jak je rozúčtovat také nájemníkům. Povinnost zajistit štítky u starších domů se nelíbí ani Asociaci realitních kanceláří.

„K realizaci prodeje třeba ani nedojde a prodejce bude muset za štítek, za energetický audit přesto zaplatit. Tam to vidím jako problém,“ říká prezident asociace Jaroslav Novotný.

Lze očekávat, že povinné štítkování bude mít dopad na trh s nemovitostmi. Cena neúsporných domů a bytů by mohla spadnout dolů. Do budoucna budou lidé zřejmě naopak více vyhledávat domy s nízkou energetickou náročností.

autor: teb
Spustit audio