Endokrinologie je detektivka, která nemá konce, říká docentka Límanová

25. květen 2019

Začíná letošní Týden štítné žlázy. MUDr. Zdeňka Límanová se endokrinologii věnuje celoživotně. Štítná žláza má významný vliv na schopnost otěhotnět, na průběh těhotenství, porodu i psychický vývoj dítěte. Patricie Strouhalová se ptala, jak se poruchy štítné žlázy diagnostikují a čím se dá zmírnit vliv onemocnění na dítě.

Říká se jí první dáma endokrinologie, ale to označení na ni prý zbylo. Svůj obor miluje. „Myslím, že je to detektivka, která nemá konec. Jakmile něco vyřešíte, přichází další otázka. Je to výzva,“ říká docentka Límanová.

Štítná žláza. Když o sobě dá vědět, už je něco špatně

MUDr. Milena Budíková

Štítná žláza je nenápadnou součástí našich těl. Nenápadnou, ale nenahraditelnou. Když o sobě dá vědět, už je něco špatně.

Letošní týden štítné žlázy se věnuje poruchám v těhotenství. Počet žen s onemocněním štítné žlázy stoupá. „Tím, že na to myslíme, je častěji objevíme. Ohrožené jsou především ženy, které v rodině onemocnění štítné žlázy mají.“ Přesto je spousta lidí tzv. přediagnostikovaná. „Vždy je potřeba vědět, zda člověk nějakou chorobu má a jestli se má léčit, nebo jen sledovat.“

Poruchy štítné žlázy v těhotenství mohou být nebezpečné hlavně pro dítě. Štítná žláza totiž produkuje hormon, který je důležitý pro vývoj plodu. „Tyto děti mohou mít potíže v pozdějším životě. Poruchy inteligence nebo adaptace, ADHD syndrom...“ K nim by se rodiče měli chovat s respektem a trpělivostí. „Je potřeba uvážit, že jejich dítě nemělo 100% podmínky k vývoji. Může mít deficit jen v určité oblasti a tam je třeba zacílit výchovu,“ říká.

Protože se medicína snaží těmto situacím předejít, přišla s pilotním projektem screeningu v těhotenství. „Díky němu se v počátečních fázích těhotenství dá zjistit, zda je štítná žláza v pořádku, nebo má žena závažnou poruchu. Zda je třeba ji léčit, nebo jen sledovat,“ uzavírá docentka Límanová.