Emoce nás ovládají, jsme ve vleku dopaminu, říká psychiatr

14. červen 2017

Mozek je dokonalý systém. Každý z jeho neuronů funguje jako vysoce výkonný procesor, což je vysvětlení i pro zdánlivě nevysvětlitelné. „Například intuice může být ve skutečnosti velmi složitý výpočet. Mozek totiž analyzuje i data, kterých si vědomě nevšimneme,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví.

Na začátek tu máme jednu – pro mnohé špatnou - zprávu. Bez emocí se neobejdeme. Navzdory veškerému technologickému i vědeckému pokroku se totiž stále chováme jako naši pravěcí předkové.

Čtěte také

„Naše chování je motivováno snahou dostat se do situací, které jsou příznivé pro náš organismus a které jsou spojené s takzvaným mechanismem odměny, vysvětluje psychiatr. „Neustále kontrolujeme své emoce a upravujeme své chování tak, abychom vyhledávali situace, které vyvolávají příjemné emoce.

Právě v emocích, byť příjemných, se přitom skrývá mnoho nebezpečí. A to z obou stran. Na jednu stranu tak hrozí jejich zploštění, na druhou stranu se může stát, že po dopaminu začneme bažit až nezdravě.

„S dopaminem jsou spojeny i drogy nebo třeba slané, tučné a sladké jídlo, varuje Jiří Horáček. „Někteří lidé navíc mají sníženou citlivost vůči dopaminu, proto vyhledávají hraničnější zážitky, aby získali pocit odměny: jsou to třeba gambleři, narkomani, ale také třeba dálkoví běžci.

Jak vědci vysvětlují regresní terapii a vzpomínání na „minulé životy“? A jak naši mysl ovlivňují halucinogeny?

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související