Emergency day. Klinika urgentní medicíny hradecké fakultní nemocnice ošetří ročně na 45 000 pacientů

27. květen 2022 07:13

V hradecké nemocnici se už v pátek u recepce pohotovosti objeví nové fotografie. Bude to u příležitosti dne urgentní medicíny. Kolik na hradeckém urgentu lékaři ošetří pacientů za den a kolik jich projde oddělením za rok? 

Čtěte také

Takzvaný Emergency day připadá na 27. května. Připojují se k němu i lékaři a další zdravotníci z Kliniky urgentní medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Tento den má přiblížit široké veřejnosti práci na pohotovosti, jak se laicky říká, a celý tento obor.

Mezi lůžky připravenými pro poskytnutí první pomoci se se zástupkyní přednosty hradeckého urgentu, doktorkou Janou Berkovou, sešla redaktorka Jana Kudyvejsová.

Klinika urgentní medicíny je pracovištěm fungujícím 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Každý rok je zde ošetřeno více než 45 000 pacientů. Oddělení urgentní medicíny zahájilo provoz 4. února 2008 a od 1. ledna 2022 došlo k transformaci na Kliniku urgentní medicíny. Jedná se o unikátní pracoviště tohoto charakteru v rámci České republiky.

Emergency day hradecké Kliniky urgentní medicíny FN HK

Klinika urgentní medicíny je akreditovaným zařízením pro přípravu lékařů ve specializačním oboru Urgentní medicína, zároveň je jediným pracovištěm v rámci České republiky, které má na lékařské fakultě akreditován obor Urgentní medicína.

Dále se klinika ve spolupráci s Katedrou interních oborů Lékařské fakulty v Hradci Králové podílí na organizaci kurzu Akutní interní stavy pro mladé lékaře.

Čtěte také

Kromě péče o akutně nemocné je klinika také vzdělávacím pracovištěm pro pregraduální výuku a specializační vzdělávání lékařů i nelékařských zdravotnických pracovníků.

Lékaři na pohotovosti se totiž občas setkávají i s kuriozními případy, jako že pacient přijde, protože potřebuje vyndat několik klíšťat najednou a podobně.

V rámci pregraduální výuky studentů medicíny Klinika urgentní medicíny úzce spolupracuje s Katedrou interních oborů Lékařské fakulty v Hradci Králové. Lékaři kliniky se podílí především na výuce formou simulační medicíny v prostorách moderního Simulačního centra lékařské fakulty.

Kromě toho klinika spolupracuje na výuce i s Katedrou chirurgie a Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Čtěte také

Letošní Emergency day připomíná i to, že lékaři z hradecké urgentní kliniky taky učí zdravotnické pracovníky. Organizují kurzy péče o závažně poraněné pacienty. I toto dokumentují fotografie, které se v pátek 27. května objeví v hradecké nemocnici u recepce urgentního příjmu.

Mezinárodní den urgentní medicíny je akce organizovaná od roku 2018 Evropskou společností urgentní medicíny. Jejím cílem je přiblížit tento obor široké veřejnosti. Téma letošního dne urgentní medicíny je „we take care of you, please take care of us“ tedy „postaráme se o vás, prosím, postarejte se o nás“.

Pro zdravotníky v urgentní medicíně je příznačné, že pracují neustále ve stresu, který spolu s únavou a vyhořením může ohrozit kvalitu zdravotní péče. Právě soustavné vzdělávání je jednou z možností, jak tato rizika snížit.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související