Elon Musk varuje před válkou vyvolanou pokročilou umělou inteligencí

5. září 2017

Že zkázu lidstva jednou způsobí stroje vyrobené člověkem, předvídal už Karel Čapek. V této myšlence pokračovaly filmy jako Terminátor, Já, robot nebo Matrix. A na to vše pomyslně navázal i americký podnikatel a vizionář Elon Musk.

Umělá inteligence by podle něj mohla rozhodnout o preventivním úderu proti nepříteli, pokud by dospěla k závěru, že je to nejpravděpodobnější cesta k vítězství. Musk to napsal na svém Twitteru v odpovědi jinému uživateli.

Musk varuje před zbraněmi ovládanými umělou inteligencí. Už v srpnu podepsal dopis vyzývající OSN k zákazu vývoje takzvaných robotů zabijáků, kteří si vybírají cíl a útočí na něj bez zapojení lidí. Nic takového zatím neexistuje, ale brzy by mohlo. Už před časem proto Musk, jak zaznamenala CNN, vyzýval k obezřetnosti i americkou vládu.


Federální vláda by se měla ujistit, že veřejnost je v bezpečí. Myslím si, že by bylo správné založit nějakou vládní agenturu, která by se nejdřív měla seznámit se situací. Až získá vhled, měla by nastavit pravidla a regulace, jako je tomu třeba v letectví.Elon Musk

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg s Muskem nesouhlasí. Jeho varování označil za velmi nezodpovědné. Musk prohlásil, že s ním o tom mluvil a že Zuckerberg umělé inteligenci rozumí jen omezeně.

Musk se k tématu vrátil po komentáři Vladimira Putina. Podle ruského prezidenta je umělá inteligence budoucností lidstva a ten, kdo se stane jejím průkopníkem, bude i vládcem světa.

autoři: kla , jaw
Spustit audio