Eliška Wagnerová: Hra o Ježíšovi se odehrává v rovině symbolů, umění je svět sám pro sebe

Divadelní hru Naše násilí a vaše násilí přerušili členové hnutí Slušní lidé. Ti vtrhli na jeviště brněnského Divadla Husa na provázku, protože představení podle nich uráželo křesťany. Mezi diváky seděla i senátorka Eliška Wagnerová, která na hnutí Slušní lidé podala trestní oznámení. „Za ty lidi jsem se styděla,“ řekla ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Vtrhli tam v okamžiku, kdy tam o náboženství nebylo ani vidu, ani slechu,“ vysvětluje s tím, že motiv incidentu nebylo náboženství – pobuřovali je svlečení herci. „Domnělé urážky náboženství ani neviděli,“ dodává.

Celá událost podle Wagnerové nesmí zůstat jen tak a soud musí celou události projednat – historie učí, že přesně takovéto fenomény zde byly v období nacistického Německa.

Byla to hra symbolů, ne prvoplánové urážení křesťanů.
Eliška Wagnerová

Připouští zároveň, že kontroverzní hra také porušuje zákony, umění je ale svět sám pro sebe, nejde o reálný svět. Vše na jevišti se podle Wagnerové odehrává v rovině symbolů – Ježíš je například symbol pro Evropu, která zneužívala v průběhu staletí Blízký Východ.

Divadelní hra tak byla především o respektu k lidské důstojnosti, o lásce a nenávisti. „Tu největší nenávist vzbuzují skutky a výroky, které útočí na lidskou důstojnost napadených lidí,“ zdůrazňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio