Eliška Becková: V Česku vznikají krásná červená vína

25. srpen 2018

Milovníci vinné révy se mohou radovat – kvalita červených vín u nás rapidně roste. Říká to enoložka Eliška Becková, podle které klimatické podmínky v Česku, hlavně na jižní Moravě, se dají srovnávat k Bordeaux ve 40. letech.

„Dozravací podmínky jsou hodně vysoko, a začínají se vyvíjet opravdu velice kvalitní, mohutná, krásná červená vína i v České republice,“ vysvětluje enoložka z mikulovského Vinařství Volařík, které získalo ocenění Vinař roku 2018.

Vysoké teploty ale kvalitě hroznů nenahrávají – srážek bylo minimum a půda je velice vyschlá. „Dozrávání hroznů bylo velice rychlé a brzké, což má neblahý vliv na správnou fyziologickou zralost hroznu, cukernatosti vám skáčou nahoru,“ vysvětluje s tím, že vína pak postrádají plnost a správný aromatický profil.

Čtěte takéSezona burčáku začíná díky teplému počasí dříve

Sladké hrozny ale stále ještě neznamenají, že víno bude suché nebo polosuché – o tom rozhoduje délka kvasu. Pokud chceme sladší víno, tak kvasinky v určité fázi zarazíme. „Pokud chceme suché, necháme je spapat veškerý cukr,“ dodává.

A jak poznat kvalitní víno? Dobré je třeba zajit si k vinaři, abychom nekupovali zajíce v pytli, důležitým faktorem je ale také etiketa. „Čím jednodušší a strohá etiketa, tím skvělá vína,“ zdůrazňuje.